Blog/verslagen 2018-2019

Alle verslagen zijn geschreven door coach Pieter Mourik.


Lokomotief kampioen van de promotie-divisie

Door Pieter Mourik – Voor de tweede keer op rij is Lokomotief kampioen geworden van de promotie. De ploeg uit Rijswijk mag zich daarmee wederom amateurkampioen van Nederland noemen. Gesteund door heel veel supporters speelde Rijswijkers een goede wedstrijd en weet het Grasshoppers met 81-70 te verslaan. Bij het voorstellen van de spelers liet het Loko legioen direct van zich spreken. In een oorverdovend kabaal moest de speaker alles uit de kast halen om zich verstaanbaar te maken. 
Lokomotief opent sterk met een driepunter van Jan Driessen en een score van Rens Butter: 5-0. Grasshoppers komt daarna op voorsprong: 5-6 en vrijwel het gehele eerste kwart houden beide ploegen elkaar in evenwicht. Grasshoppers scoort vooral uit aanvallende rebounds en weet daarmee het fysieke voordeel goed uit te buiten. Bij Lokomotief komen veel scores uit goed uitgespeelde aanvallen die vaak worden afgerond met een driepunter. Vooral Laurens Yperlaan laat zich gelden en schiet in het eindsignaal van het eerste kwart zijn tweede driepunter raak. Eindstand eerste kwart: 22-17.

Ook in het tweede kwart is Lokomotief de betere ploeg. Het verschil in speelstijlen lijkt in deze wedstrijd in het voordeel van de Rijswijkse ploeg uit te pakken. Verdedigend heeft Lokomotief zijn zaken goed op orde, Michael Madanly die in het slot van de competitie was aangetrokken, wordt goed uit de wedstrijd verdedigd en kan daardoor zijn stempel niet drukken op deze wedstrijd. Na scores van Kevin Joukes en Lennart Overdevest (driepunter) loopt Lokomotief verder uit naar 36-26. Grashoppers komt terug tot 36-30, maar een driepunter van Willem van der Togt zorgt ervoor dat Lokomotief weer op een voorsprong van 9 punten komt. In de laatste aanval van de eerste helft is het aanvoerder Lars Jansen die met een driepunter de ruststand bepaald op 42-30.

Na de rust probeert Grasshoppers een tandje bij te schakelen, maar weet Lokomotief goed stand te houden. De Rijswijkse ploeg loopt zelfs verder uit naar 46-33. De in grote getallen meegereisde supporters laten zich onophoudelijk horen en schreeuwen hun ploeg naar een hoger niveau. Scores van Rens Butter en Luke Essenstam zorgen voor de grootste voorsprong in de wedstrijd: 50-36. Dan kan Michael Madanly toch een aantal keren scoren en komt Grasshoppers terug tot 60-51. Als de goed spelende Sjord Besseling twee driepunters achterelkaar raakt schiet is de voorsprong van Lokomotief plotseling vrijwel verdwenen: 60-57. Bij Grasshoppers is het geloof in een goede afloop nu weer helemaal terug en Lokomotief moet met een antwoord komen. Dat antwoord komt van Rens Butter die met een driepunter en een score uit een drive zijn ploeg weer op een 65-57 voorsprong brengt. Na een driepunter van Lennart Overdevest gaan de supporters van Lokomotief helemaal los en is de voorsprong weer terug op 11 punten: 68-57. Grasshoppers gaat meer en meer forceren en weet toch weer terug te komen tot 70-62. Wederom een driepunter van Lennart Overdevest lijkt de wedstrijd definitief te beslissen in het voordeel van Lokomotief, 73-62 met minder dan twee minuten te spelen. Vanaf de vrije worplijn schieten Lars Jansen en Luke Essenstam de overwinning binnen waarna een waar volksfeest ontstaat. Eindstand 81-70. Op het veld in de kleedkamer wordt een mooi feestje gevierd. Helaas zijn niet alle spelers van Grasshoppers zo sportief om de spelers van Lokomotief te feliciteren, misschien moet dat maar als een groot compliment voor de Rijswijkse formatie worden beschouwd. Op de terugreis wordt de McDonald’s in Zwolle door de sponsor van Lokomotief leeggekocht en gaan de festiviteiten in de bus en in de kantine van Lokomotief nog lang door.

Daarmee komt een einde aan een prachtig seizoen waar Lokomotief met mooi en goed teambasketball heeft laten zien de beste amateurploeg van Nederland te zijn. Ook de club Lokomotief heeft zich van zijn beste kant laten zien. De steun die de ploeg tijdens de play-offs van het publiek heeft gekregen was hartverwarmend en uniek.


Lokomotief Heren 1 KAMPIOEN!!!! Fotoooos!!

Bekijk heeeel veel foto’s HIER.


Final it is!!!

Door Pieter Mourik – Lokomotief overtuigend naar de finale

Lokomotief heeft zich net als vorig jaar geplaatst voor de finale van de promotie divisie. In een afgeladen van Zweedenzaal heeft de ploeg op indrukwekkende wijze CobraNova aan de kant gezet. Na vorig week al met 10 punten verschil te hebben gewonnen was de thuisploeg nu met 107-78 te sterk voor de Voorburgse ploeg. 
CobraNova opent sterk en pakt, vooral dankzij 6 punten van Joey Schelvis, een 2-10 voorsprong na 2 minuten. Dan schroeft Lokomotief het tempo omhoog en neemt het dankzij een 17-2 run de leiding weer over in de wedstrijd: 18-12. Bij de thuisploeg zijn vooral Lennart Overdevest en Kevin Joukes productief in deze fase. Als Willem van der Togt binnen de lijnen komt schiet hij direct een driepunter raak. Hoessein Addow antwoord met een driepunter, maar in de eerst volgende aanval is het Luke Essenstam die ook een driepunter raakschiet. Na 7 minuten is de stand 23-15. Er lijkt geen rem te staan op Lokomotief in deze fase, vooral Willem van der Togt blijft maar driepunters raakschieten. Als Ivo de Vreede wordt vrijgespeeld weet hij daar wel raad mee, met een keiharde dunk brengt hij de kolkende van Zweedenzaal in extase. Eindstand eerste kwart 33-18.

De eerste score in het tweede kwart is wederom een driepunter van Willem van der Togt, zijn 4de van de wedstrijd. Het lukt Cobranova maar niet om grip te krijgen op de kleine guard die niet veel later ook zijn vijfde driepuntpoging door het netje ziet gaan: 41-20. Een driepunter van Joey Schelvis wordt direct beantwoord met een driepunter van Laurens Yperlaan: 46-25. Lokomotief blijft in een enorm hoog tempo spelen en speelt daarmee keer op keer de verdediging van CobraNova stuk. Na 6 minuten in het tweede kwart is de stand 58-33. In de laatste minuten voor de rust hapert de Rijswijkse scoringsmachine ineens en kan CobraNova gelijk opspelen met de thuisploeg. Ruststand 64-38.

Het derde kwart begint met twee verre driepunters van Rogillio Sewrattan en een score van C-Roy Nimako. De bezoekers putten hoop uit deze 0-8 run en Lokomotief neemt direct een time-out. Het is duidelijk dat de thuisploeg een stuk minder scherp is dan in de eerste helft. CobraNova vecht voor een goed resultaat en wint veel reboundduels in deze fase. Lokomotief probeert met man en macht de juiste focus weer terug te krijgen maar slaagt daar in vrijwel het gehele derde kwart niet in. In de laatste minuut van het kwart is het wederom Willem van der Togt die met twee driepunters zijn ploeg weer op een ruime voorsprong schiet: 82-63. 

In het laatste kwart blijft CobraNova knokken voor wat het waard is. De ploeg heeft wel door dat een finale plaats er niet meer in zit, maar wil het seizoen positief afsluiten. Bij een 85-73 stand lijkt Lokomotief het juiste ritme weer gevonden te hebben, via een aantal scores van Rens Butter loopt de ploeg uit naar 94-73. Het publiek wordt weer vermaakt met een aantal prachtige aanvallen waarvan vaak Luke Essenstam het eindstation is. Als Kevin Joukes het honderdste punt op het bord zet krijgt hij de fanatieke aanhang van de thuisploeg op de banken. Eindstand 107-78 
Volgende week gaat Lokomotief net als vorig jaar in Zwolle strijden om het amateur kampioenschap van Nederland, tegenstander is dan wederom Grasshoppers uit Katwijk. Aanvang 16:00 uur

Scores: Willem van der Togt 31, Luke Essenstam 23, Rens Butter 13, Kevin Joukes 13, Jan Driessen 10, Lennart Overdevest 5, Martijn van Noordenne 4, Laurens Yperlaan 4, Lars Jansen 2, Ivo de Vreede 2


Winst in FinalFour 1 vs CobraNova Voorburg

Lokomotief creëert goede uitgangspositie in eerste halve finale

Door Pieter Mourik: In een fantastische atmosfeer heeft Lokomotief in Voorburg met 70-80 gewonnen van CobraNova. Voor het in grote getale opgekomen publiek maakten beide ploegen er een prachtige wedstrijd van, waar alles inzat dat een basketballwedstrijd zo mooi maakt. Rens Butter opent de score met een driepunter en daarna wordt er direct in een hoog tempo gespeeld. Lokomotief heerst in de eerste minuten vooral dankzij scores van Rens Butter: 3-9 na 4 minuten. De intensiteit ligt al direct heel hoog, zoals het hoort in een play-off wedstrijd. Lokomotief heeft CobraNova verdedigend goed onder controle in het eerste kwart, maar weet aanvallend de kansen nog niet altijd te verzilveren. Vlak voor het einde van het eerste kwart plaatst CobraNova plotseling een 7-0 run en daarmee komt het dankzij driepunters van Hoessein Addow en Joey Schelvis terug tot 19-20.

In het tweede kwart pak CobraNova de eerste voorsprong van de wedstrijd: 21-20. Het antwoord komt van Laurens Yperlaan (driepunter) en de jarige Luke Essenstam waardoor Lokomotief de leiding onmiddellijk weer overneemt: 21-25. Opvallend is dat Lokomotief heerst in de rebound en dat het daarmee veel tweede kansen afdwingt. Bij CobraNova komen de schutters steeds beter in de wedstrijd en is Lokomotief een aantal keren niet scherp in de omschakeling van aanval naar verdediging. CobraNova profiteert en komt in de 7de minuut van het tweede kwart langszij: 31-31. Lokomotief lijkt weer wakker geschud en loopt uit naar 31-36. Opvallend is wel hoeveel vrije worpen Lokomotief mist en het daarmee de kans laat liggen om de voorsprong te vergroten. Ruststand: 35-38

Ook in het derde kwart smijten beide ploegen met hun krachten, waardoor het soms lijkt alsof dit al de finale is. Men beseft dat een goed resultaat in de eerste wedstrijd zeer belangrijk is. Lokomotief blijft nog steeds aan de goede kant van de score maar CobraNova blijft dichtbij. Joey Schelvis trekt namens CobraNova de wedstrijd steeds meer naar zich toe. De guard scoort een aantal zwaar verdedigde driepunters en krijgt daarmee het publiek op de banken. Voor Lokomotief is het zaak rustig te blijven en zich vooral te focussen op de verdedigende afspraken. Dan is er behoorlijk wat commotie als een zuivere score van Lokomotief wordt afgekeurd omdat, de bal niet helemaal door het netje is gegaan terwijl de bal wel onder de ring was. Halverwege het derde kwart is de stand gelijk: 43-43. Een driepunter van Lars Jansen zorgt weer voor wat momentum bij de bezoekers die weer uitlopen naar 44-48. Wederom komt CobraNova langszij en weer is het Lars Jansen die met een driepunter en een prachtige assist op Kevin Joukes ervoor zorgt dat zijn ploeg kan uitlopen naar 48-53. Driepunters van Joey Schelvis (2) en Laurens Yperlaan bepalen de eindstand van het derde kwart op 54-56.

In het laatste kwart gooien beide ploegen er nog een schepje bovenop. Lokomotief probeert vooral om Joey Schelvis zijn score drang onder controle te krijgen. In de 4de minuut van het laatste kwart weet Lokomotief dankzij een aantal goede acties van Rens Butter ineens een run te plaatsen en uit te lopen naar 58-66. CobraNova probeert met man en macht terug te komen, maar een aantal prima scores van Luke Essenstam zorgen ervoor dat Lokomotief nog verder uitloopt: 60-72. Een steal van Martijn van Noordenne brengt Lokomotief in een 2 tegen 1 situatie, de spelverdeler twijfelt niet en gooit de bal omhoog naar Ivo de Vreede die de bal vervolgens snoeihard afdunkt. De zaal ontploft. Dezelfde Martijn van Noordenne schiet zijn ploeg met een driepunter anderhalve minuut voor tijd zelfs naar een 62-78 voorsprong.
In de laatste minuut kan CobraNova dankzij een aantal driepunters de achterstand toch nog verkleinen tot 70-80. Lokomotief heeft zich hierdoor in een goede uitgangspositie gebracht voor de tweede halve finale die volgende week zaterdag om 19:00 in Rijswijk zal worden gespeeld.

Scores: Rens Butter 21, Jan Driessen 14, Luke Essenstam 10, Willem van der Togt 7. Lars Jansen 6, Laurens Yperlaan 6, Kevin Joukes 6, Martijn van Noordenne 5, Lennart Overdevest 3, Ivo de Vreede 2.


Lokomotief in gedachten al bij Final Four

Lokomotief verliest laatste thuiswedstrijd

Lokomotief heeft in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie in de eigen van Zweedenzaal met 65-75 verloren van BS Leiden. Ondanks deze nederlaag eindigt Lokomotief op de eerste plaats met een voorsprong van 4 punten op Grasshoppers en Dreamfield. In de halve finale moet de ploeg het opnemen tegen streekgenoot CobraNova.

In de openingsfase schiet Lennart Overdevest met scherp en loopt Lokomotief snel uit naar 17-6. Daarna stokt de Rijswijkse aanval en kan Leiden iets meer grip op de wedstrijd krijgen. Eindstand eerste kwart 21-11.

In het tweede kwart lijdt Lokomotief veel onnodig balverlies en is het niet scherp in de verdedigende rebound. Leiden kan profiteren en weet halverwege zelfs weer op gelijke hoogte te komen met de thuisploeg: 26-26. Ondanks het feit dat er voor Leiden niets meer op het spel staat speelt de ploeg met veel inzet, Lokomotief speelt in deze fase vooral tegen zichzelf. Jan Driessen zorgt er met een driepunter voor dat zijn ploeg vlak voor de rust toch nog met een 36-33 voorsprong de kleedkamer in kan.

In het derde kwart heeft Lokomotief wat minder balverlies, maar mist het wel veel opgelegde kansen. Leiden heerst nog steeds in de rebound en kan vooral daardoor een 41-44 voorsprong pakken. Driepunters van Willem van der Togt lijken Lokomotief weer op een goed spoor te zetten: 48-44. Toch kan de thuisploeg niet doordrukken en blijft de voorsprong ongewijzigd tot aan het einde van het derde kwart: 51-46.
Tot halverwege het laatste kwart weet Lokomotief de voorsprong te consolideren zonder erg goed te spelen. Dan lijkt de smalle selectie van de thuisploeg zijn tol te eisen. Leiden speelt nog steeds met veel inzet en neemt langzamerhand de wedstrijd in handen. In de laatste minuut schiet Leiden speler Skip Sampson een driepunter raak die de stand op 64-69 brengt. De thuisploeg moet nu fouten maken om de klok te stoppen en het balbezit terug te krijgen. Dit biedt Leiden de gelegenheid om de overwinning vanaf de vrije worplijn veilig te stellen. Eindstand 65-75.

Op zaterdag 4 mei speelt Lokomotief in Voorburg tegen CobraNova. Het aanvangstijdstip is nog niet bekend. De return in Rijswijk zal op zaterdag 11 mei om 19:00 worden gespeeld.
Scores: Lennart Overdevest 18, Willem van der Togt 13, Jan Driessen 9, Ivo de Vreede 8, Kevin Joukes 7, Lars Jansen 4, Luke Essenstam 4, Martijn van Noordenne 2


#topvrijwilligers

Zonder vrijwilligers geen Promo-basketball. #thx


Lokomotief schiet tekort tegen Zeemacht

Lokomotief heeft zaterdag met 75-70 verloren van Zeemacht in Den Helder.

Ondanks een comfortabele reis in een luxe bus die door een sponsor beschikbaar was gesteld kwam de ploeg vooral in het eerste kwart tekort.
Jan Driessen opent de score met een driepunter maar daarna neemt Zeemacht het initiatief volledig over. De ploeg uit Den Helder schakelt razendsnel om van verdediging naar aanval en veroorzaakt daardoor bij de Rijswijkse verdediging behoorlijk wat problemen. Ook geeft Lokomotief de schutters van Zeemacht te veel ruimte waardoor deze tegen een hoog percentage kunnen scoren. Zeemacht loopt uit naar 15-7 in de 7de minuut van de wedstrijd. Dankzij Laurens Yperlaan komt Lokomotief aanvallend wat beter in de wedstrijd en kan het vlak voor het einde van het eerste kwart terug komen tot 20-13.

In het tweede kwart blijft het spelbeeld vrijwel gelijk. Zeemacht blijft goed schieten en bezorgt de verdediging van de bezoekers overuren. Al vrij snel in het tweede kwart blijkt dat Rens Butter last heeft van een blessure en niet verder kan. Ook Willem van der Togt en Luke Essenstam zijn maar beperkt inzetbaar en dus wordt de rotatie van Lokomotief erg klein. Daartegenover staat dat Lars Jansen met de week fitter wordt en in deze wedstrijd behoorlijk wat minuten kan maken. Zeemacht loopt verder uit naar 28-16. Een goede fase van Laurens Yperlaan zorgt voor een opleving bij Lokomotief en daardoor komt de ploeg terug tot 28-21. Lokomotief kan niet doordrukken en blijft tegen een achterstand van 9 punten aankijken. Vlak voor de rust is het Willem van der Togt die vanaf de vrije worplijn het gaatje kan verkleinen tot 40-35.

Na de rust verdedigd Lokomotief een stuk beter. Aanvallend wordt er nog steeds veel gemist maar Jan Driessen en Laurens Yperlaan pakken veel aanvallende rebounds. Driepunters van Martijn van Noordenne en Laurens Yperlaan zorgen ervoor dat Lokomotief een kleine voorsprong pakt: 42-43. Zeemacht beantwoordt de run van Lokomotief met een 8-0 score en loopt weer uit naar 51-43. Lokomotief protesteert regelmatig bij scheidsrechters over het feit dat het weinig fouten mee krijgt, maar de ploeg beseft dat het daarmee de wedstrijd niet kan winnen. Het zal zelf een manier moeten vinden om de punten mee naar Rijswijk te nemen. Eindstand derde kwart: 52-46 

Het laatste kwart begint met een aantal goede acties van Lars Jansen en Kevin Joukes en daardoor komt Lokomotief weer langszij: 52-52. Wederom slaat Zeemacht de aanval af en plaatst een 9-2 run, met als resultaat een 61-54 voorsprong. De intensiteit ligt inmiddels flink hoog en dat maakt de wedstrijd behoorlijk aantrekkelijk. De Rijswijkers maken het zichzelf extra moeilijk door vele opgelegde kansen te missen. Een driepunter van Martijn van Noordenne zorgt voor de aansluiting: 64-63. Lokomotief vecht voor de overwinning, maar moet toch weer een aantal driepunters incasseren: 70-63. Als de wedstrijd gespeeld lijk,t knokt Lokomotief zich nog terug tot 71-67. In de laatste minuut kan Lokomotief nog slechts 4 spelers opstellen door de foutenlast en het aantal geblesseerde spelers. Het vrijuit spelende en hard werkende Zeemacht boekt een verdiende 75-70 overwinning.

Volgende week ontvangt Lokomotief in de eigen van Zweedenzaal BS Leiden voor de laatste competitiewedstrijd. Aanvang 19:00 uur.
Scores: Laurens Yperlaan 19, Lars Jansen 11, Jan Driessen 10, Willem van der Togt 9, Martijn van Noordenne 8, Lennart Overdevest 7, Kevin Joukes 4, Rens Butter 1, Luke Essenstam 1


Lokomotief walst over Beverwijk heen

Lokomotief kan tegen Racing Beverwijk voor het eerst sinds lange tijd weer over een voltallige selectie beschikken. De ploeg uit Beverwijk heeft slechts 7 spelers meegenomen.
In het kwart kunnen de bezoekers tot 8-7 bijblijven, maar daarna loopt Lokomotief razendsnel uit naar 24-7. Jan Driessen zorgt al in de eerste minuten van de wedstrijd voor een hoogtepunt door een drive vol over een tegenstander heen te dunken in een volle bucket. Iedereen is compleet verrast door deze spectaculaire actie. Lokomotief verdedigt goed, speelt in een heel hoog tempo en schiet met scherpte. Halverwege het eerste kwart moet Willem van Togt de wedstrijd helaas al verlaten met een blessure. Aan het einde van het eerste kwart heeft Lokomotief een zeer ruime 33-13 voorsprong opgebouwd.

Martijn van Noordenne opent het tweede kwart met een driepunter en na 2 scores van Lars Jansen is de stand 42-14. Dan weet Beverwijk de basket iets makkelijker te vinden maar is het niet instaat om de Rijswijkse aanval af te stoppen. De score loopt dan ook snel op naar 60-23. Vlak voor de rust scoort Lars Jansen twee driepunters achter elkaar nadat hij goed wordt vrijgespeeld door Martijn van Noordenne. Rens Butter bepaald de ruststand op 72-29.

Ook in het derde kwart blijft Lokomotief geconcentreerd spelen en loopt het na scores van Lennart Overdevest en Kevin Joukes verder uit naar 82-29. Dan begint de aanval van de thuisploeg enigszins te haperen. Er worden nog steeds veel goede kansen gecreëerd, maar de afwerking is nu een stuk minder effectief. In de slotminuten van het derde kwart dunkt Ivo de Vreede, waarschijnlijk geïnspireerd door Jan Driessen, op assist van Luke Essenstam snoeihard over een speler van Beverwijk heen. Eindstand derde kwart: 93-40. 
In het laatste kwart is het beste er wel af bij de thuisploeg. De ploeg probeert wel om scherp te blijven spelen, maar de grote voorsprong zorgt toch voor te veel concentratieverlies en daardoor slordig spel. Beverwijk profiteert en kan het laatste kwart aardig opspelen tegen de koploper. Eindstand: 113-58.
Volgende week reist Lokomotief af naar Den Helder om het op te nemen tegen Zeemacht.


Matig Lokomotief wint van Almere

Een matig spelend Lokomotief heeft zaterdagavond gewonnen van Almere Pioneers. De tegenstander was afgelopen week nogal negatief in het nieuws gekomen vanwege een vermeende massale vechtpartij tegen Dreamfield Dolphins. Ondanks de aangekondigde maatregelen van het bestuur van Almere stonden de spelers die waren betrokken bij de vechtpartij gewoon op het veld.

Lokomotief start goed met scores van Rens Butter en Lennart Overdevest. Gedurende het eerste kwart gaat de thuisploeg steeds slordiger en ongeconcentreerder spelen. Toch heeft Lokomotief in de 7de minuut een 18-11 voorsprong. Almere komt steeds beter in zijn spel en weet de Rijswijkse verdediging keer op keer makkelijk te breken. Eindstand eerste kwart 22-17.

In het tweede kwart is Almere duidelijk de bovenliggende ploeg. De bezoekers komen terug tot 24-20, dan weet Lokomotief via Kevin Joukes een aantal goede scores te maken en loopt het uit naar 34-24. Almere speelt vrijuit en maakt het de thuisploeg bijzonder lastig. Vooral Michaelsjenko Osepa is moeilijk af te stoppen voor de haperende Rijswijkse verdediging. Ruststand 38-34.

Na de matige eerste helft van de thuisploeg hoopt het publiek op een betere tweede helft. In de eerste minuten van het derde kwart heeft Lokomotief nog steeds moeite met het vinden van de juiste scherpte en focus. Daarna wordt het spel iets beter maar is Almere inmiddels in een flow gekomen die niet zomaar afgestopt kan worden. De wedstrijd wordt ook steeds fysieker en de scheidsrechters proberen het kort te houden waardoor het spel vaak stil ligt. Bij Almere is het nu vooral Dario Riberio de Carvallo die het voortouw neemt. Lokomotief leunt aanvallend zwaar op Rens Butter die een aantal fraaie scores maakt. Lokomotief speelt nog steeds niet goed, maar stopt nu wel meer energie in de wedstrijd en probeert ook structuur in de aanval terug te krijgen. Eindstand derde kwart: 60-60.

In het laatste kwart neemt Almere voor het eerst in de wedstrijd de leiding: 62-64. Dan beseft Lokomotief dat het nog een tandje moet bijschakelen om deze wedstrijd te kunnen winnen. Dankzij een aantal goede verdedigende acties en scores van Kevin Joukes, Rens Butter en Lennart Overdevest plaatst Lokomotief een 11-0 run en loopt het uit naar 73-64. Almere speler Jeffrey Carboo probeert dan iets te forceren en brengt zijn ploeg weer terug tot 74-71. Als Ivo de Vreede een goede aanval keihard wil afdunken ziet hij tot zijn eigen verbazing de bal uit de basket schieten, wel verzilvert hij beide vrije worpen. Vanaf dezelfde vrije worplijn schiet Lokomotief in de slotminuten de overwinning veilig. Eindstand: 86-80.

Volgende week ontvangt Lokomotief hekkesluiter Racing Beverwijk. Aanvang 19:15 uur.
Scores: Rens Butter 34, Lennart Overdevest 18, Kevin Joukes 12, Willem van der Togt 8, Ivo de Vreede 8, Jan Driessen 4, Luke Essenstam 4


Uball uit verslagen

Lokomotief overtuigt in Utrecht

Na de thuisnederlaag van vorige week tegen Grasshoppers was Lokomotief gebrand op een goede wedstrijd tegen UBALL. De Utrechtenaren, vorig seizoen nog de tegenstander in de halve finale, staan momenteel op de vijfde plaats. Bij Lokomotief maakt Lars Jansen na ruim 4 maanden zijn rentree.

De bezoekers starten scherp aan de wedstrijd. Dankzij een fanatieke verdediging weet Lokomotief een aantal steals af te dwingen die vakkundig worden verzilverd. Twee driepunters van Lennart Overdevest zorgen voor een 6-18 voorsprong en dwingt UBALL al snel in de achtervolging. Het gehele eerste kwart heerst Lokomotief in de verdediging en staat het slechts 11 punten toe. Eindstand eerste kwart: 11-22.
In het tweede kwart komt UBALL aanvallend iets beter in zijn spel, maar blijft de voorsprong die de Rijswijkers hebben opgebouwd gehandhaafd. In deze fase is het vooral Luke Essenstam die aanvallend het voortouw neemt. Verdedigend blijft Lokomotief een dikke voldoende halen en daarmee ontregelt het de aanval van UBALL met enige regelmaat. Ivo de Vreede weet wel raad met een mooie pass van Lars Jansen en rond deze af met een alley-oop dunk. De laatste aanval van de eerste helft wordt afgesloten met een prachtige driepunter van Willem van der Togt. Ruststand: 30-48

Ook na de rust blijft Lokomotief de betere poeg. Driepunters van Lennart Overdevest en Willem van der Togt zetten de bezoekers op een ruime 36-60 voorsprong halverwege het derde kwart. Lokomotief weet steeds goed de open man te vinden. In het derde kwart zijn het regelmatig de centers die op hun wenken worden bediend. Net als in het tweede kwart wordt ook de laatste aanval van het derde kwart uitstekend uitgespeeld. Dit keer is het Ivo de Vreede die in de slotseconde van afstand raak schiet. Eindstand derde kwart: 44-68.
De openingsfase van het vierdekwart is voor UBALL dat de achterstand weet te verkleinen tot 55-70. Een driepunter van Lars Jansen zet Lokomotief weer op het juiste spoor. Een aantal minuten later is de voorsprong weer opgelopen tot 24 punten: 61-85. In de slotfase bepalen Rens Butter en Willem van der Togt met driepunters de eindstand op: 64-93.

Scores: Rens Butter 26, Willem van der Togt 16, Luke Essenstam 16, Lennart Overdevest 11, Lars Jansen 9, Jan Driessen 5, Kevin Joukes 4, Ivo de Vreede 4 en Martijn van Noordenne 2 punten.


Loko schiet tekort tegen Grasshoppers

Na twee weken zonder wedstrijd hervat Lokomotief de competitie met een thuiswedstrijd tegen Grasshoppers.

De Katwijkers kwamen behoorlijk gehavend naar Rijswijk. Bij Lokomotief maakte Martijn van Noordenne zijn rentree na 7 weken afwezigheid.
De openingsfase is duidelijk voor Grasshoppers. Lokomotief is verdedigend duideljk nog niet bij de les en moet diverse scores onder de basket toestaan. Halverwege het eerste kwart is de stand 7-14 en is het wachten op het moment dat de thuisploeg zijn normale niveau gaat behalen. Tot dan toe heeft de ploeg zowel aanvallend als verdedigend erg weinig laten zien. Aan het einde van het eerste kwart kijkt de thuisploeg nog steeds tegen een achterstand aan en is het duidelijk dat de ploeg meer energie moet stoppen in de wedstrijd om aan te haken. Eindstand eerste kwart: 17-22.

In het tweede kwart lijkt de thuisploeg wat beter in zijn spel te komen. De verdediging wordt aangescherpt en ook aanvallend lukt er nu meer. Een aantal driepunters van Willem van der Togt zorgen er voor dat de achterstand wordt omgebogen in een 27-25 voorsprong na 3 minuten in het tweede kwart. Een dunk van Ivo de Vreede leidt een 6-0 run in van de Rijswijkers die daarmee een 35-30 voorsprong pakken. De ruststand wordt uiteindelijk bepaald op 35-32.

Lokomotief opent het derde kwart met een driepunter van Willem van der Togt: 38-32. De thuisploeg verdedigt nu een stuk beter en weet daarmee lange tijd een 8 punten voorsprong te behouden. Bij een stand van 56-48 is het Katwijk speler Wesley Groen die vrijwel eigenhandig zijn ploeg naast Lokomotief schiet: 56-56. 

In het laatste kwart valt Lokomotief ver terug. Aanvallend lijkt er helemaal niets meer te lukken. In de eerste 6 minuten van dit kwart scoort de thuisploeg slechts 5 punten. Verdedigend haalt de ploeg nog wel een voldoende en daarmee blijft de wedstrijd toch spannend: 61-66. Een driepunter van Willem van der Togt geeft de thuisploeg weer hoop: 63-66. Maar in de slotminuten lukt het niet meer om de winst te pakken. Daarmee lijdt Lokomotief de eerste thuisnederlaag in twee seizoenen, de ploeg blijft koploper met 6 punten voorsprong op de nummer 2. Volgende week gaat Lokomotief op bezoek bij UBALL in Utrecht.

Scores: Willem van der Togt 22, Luke Essenstam 9, Rens Butter 8, Laurens Yperlaan 8, Ivo de Vreede 6, Martijn van Noordenne 5, Kevin Joukes 4, Lennart Overdevest 4


Terechte erkenning voor Pieter Mourik

Onlangs vond de 42e editie van het Barendrechtse Sportgala plaats in Theater het Kruispunt. Tijdens het Sportgala 2019 werd Pieter Mourik – Lokomotief Rijswijk (sportcoach/trainer) gehuldigd. Hij kwam als beste coach uit de bus, maar dat wisten wij al 🙂


Ruime winst Lokomotief in Meppel

Lokomotief heeft zaterdagavond een ruime 77-101 overwinning geboekt tegen Red Giants uit Meppel.

In het eerste kwart proberen beide ploegen in een hoog tempo te spelen, dat gaat Lokomotief een stuk beter af. Na 3 minuten is de stand 4-14 en neemt de thuisploeg een time-out. Als Red Giants speler Rik van de Nes zich met de score gaat bemoeien, komt de thuisploeg terug tot 11-16. De press verdediging van Lokomotief blijft voor onrust bij de thuisploeg zorgen en daardoor kan Lokomotief het eerste kwart afsluiten met een 13-23 stand.

In het tweede kwart laat Lokomotief verdedigend wat steken vallen en daardoor blijft de voorsprong rond de 10 punten schommelen. Na een driepunter van Lennart Overdevest en een doordunk van Ivo de Vreede loopt Lokomotief dan toch verder uit naar een 23-38 stand. Met een fraaie score van Kevin Joukes wordt de ruststand bepaald op 28-42.

In het derde kwart probeert Red Giants met een fanatieke verdediging de achterstand te verkleinen. Hierin slagen de Meppelaren enigszins: 39-49. Dan neemt Rens Butter het voortouw en weet hij via diverse steals zijn ploeg weer op een ruime 41-56 voorsprong te zetten. Aan het einde van het derde kwart is Red Giants dankzij een aantal driepunters weer teruggekomen tot 57-68.

In het vierde kwart schieten de bezoekers met scherp achter de driepuntslijn. Laurens Yperlaan (3x) en Willem van der Togt (2x) zorgen ervoor dat Lokomotief verder uitloopt naar 69-89. Red Giants beseft dat het de wedstrijd niet meer kan winnen, maar Enzo Swart kan met een aantal verre driepunters het publiek toch nog wat vermaken. Eindstand 77-101.

Lokomotief heeft de komende 2 weken geen wedstrijd en ontvangt dan op zaterdag 9 maart Grasshoppers in Rijswijk. Hopelijk kan de thuisploeg dan weer beschikken over de geblesseerde Lars Jansen, Martijn van Noordenne en Jan Driessen.
Scores: Rens Butter 25, Lennart Overdevest 15, Luke Essenstam 15, Ivo de Vreede 14, Willem van der Togt 11, Laurens Yperlaan 9, Kevin Joukes 8, Lars van der Lely 2, Jeroen Ijlst 2.


Lokomotief sterker in streekderby

Het zijn altijd bijzondere wedstrijden als streekgenoten Lokomotief en CobraNova tegen elkaar spelen. De afgelopen 4 jaar kwamen de Rijswijkers steeds als overwinnaar uit de bus, maar CobraNova is aan een goede reeks bezig en dus beloofde het een interessante wedstrijd te worden. 

De openingsminuten zijn voor CobraNova, die een 0-6 voorsprong nemen. Dan plaatst Lokomotief dankzij scores van Jan Driessen en Lennart Overdevest een 7-0 run en neemt de leiding over. Bij een 9-10 stand slaat de thuisploeg een klein gaatje na driepunters van Lennart Overdevest en Willem van der Togt: 15-10. Lokomotief speelt goed en loopt aan het einde van het eerste kwart verder uit naar 22-13. 

In het tweede kwart komt CobraNova beter in de wedstrijd. De Voorburgers heersen in de rebound en als ook de driepunters beginnen te vallen, wordt de achterstand omgebogen tot een 26-27 voorsprong. Lokomotief moet aanhaken en doet dat ook dankzij scores van Rens Butter en Jan Driessen: 33-32. CobraNova blijft driepunters raak schieten, vooral vanuit fastbreaks en penetraties. Daarmee gaan de bezoekers rusten met een minimale 42-43 voorsprong.

Het derde kwart begint met een prachtige alley-oop dunk van Jan Driessen. Toch is het CobraNova dat uitloopt naar een 46-50 voorsprong. Lokomotief beseft dat het een tandje moet bijschakelen. De uitblinkende Lennart Overdevest neemt aanvallend het voortouw en als ook Willem van der Togt op dreef raakt, loopt de thuisploeg uit naar 61-53. Ondanks dat een aantal spelers aanvallend excelleren in deze fase, is het vooral de teamverdediging van de Rijswijkers die het verschil maakt. Jan Driessen bepaalt met 2 vrije worpen de eindstand van het derde kwart: 72-59.

In het laatste kwart weet Lokomotief de opgebouwde voorsprong goed te consolideren en lijken de krachten van de bezoekers langzaam af te zwakken. Na 2 driepunters van Rens Butter is de voorsprong 18 punten: 83-65 en is het duidelijk dat Lokomotief deze wedstrijd gaat winnen. Ook Laurens Yperlaan, die door een handblessure vooraf een twijfelgeval was, doet een flinke duit in het zakje en schiet een aantal driepunters binnen. Als Lokomotief mis schiet is daar altijd nog Jan Driessen die een karrevracht aan aanvallende rebounds binnensleept en onder andere daardoor de man van de wedstrijd is. In de slotminuut dunkt Ivo de Vreede de bal keihard af en krijgt daarmee het publiek op de banken. De eindstand wordt bepaald op 95-74. 

Volgende week reist Lokomotief af naar Meppel om het op te nemen tegen Red Giants.
Scores: Jan Driessen 22, Lennart Overdevest 22, Laurens Yperlaan 17, Rens Butter 13, Wilem van der Togt 13, Ivo de Vreede 5, Lars van der Lely 2, Luke Essenstam 1


In Groningen Groene Uilen verslagen

 Lokomotief in het laatste kwart ruim langs Groene Uilen

Met 56-90 boekt Lokomotief zijn 17de overwinning van het seizoen. Groene Uilen staat op dit moment op de laatste plaats in de promotie divisie. 
In het eerste kwart moet Lokomotief even wennen aan de zoneverdediging van de Groningse studenten. Er worden goede kansen gecreëerd maar die worden niet altijd verzilverd. Driepunters van Lennart Overdevest en Rens Butter buigen een 6-4 achterstand om in een 6-10 voorsprong. Aan het einde van het kwart schiet Groene Uilen speler Jef de Vries een driepunter vanaf de middellijn binnen en zet daarmee zijn ploeg op een 19-16 voorsprong.

Ook in het tweede kwart gaat de wedstrijd lang gelijk op. De zoneverdediging haalt het tempo uit de wedstrijd en omdat Lokomotief verdedigend niet altijd even scherp is, kan Groene Uilen goed bijblijven. Vlak voor de rust kan Lokomotief een klein gaatje slaan en een 31-36 voorsprong nemen. Ruststand 34-38.

In het derde kwart heeft Lokomotief de verdediging beter op orde en kan het na een aantal scores van Luke Essenstam uitlopen naar 34-47. Groene Uilen knokt voor wat het waard is en weet de achterstand te verkleinen maar 2 scores van Ivo de Vreede geeft Lokomotief weer wat lucht: 40-52. Als Groene Uilen een aantal driepunters weet te scoren komt de ploeg toch weer dichterbij Lokomotief: 48-54. Een run van Lokomotief brengt de marge weer terug naar 12 aan het einde van het derde kwart: 49-61.

In het vierde kwart weet Lokomotief dankzij een aantal driepunters van Lennart Overdevest de wedstrijd volledig op slot te gooien. Binnen een aantal minuten is de voorsprong opgelopen tot 20 punten. Als ook Jan Driessen, Willem van der Togt en Luke Essenstam driepunters raak beginnen te schieten loopt Lokomotief zelfs uit naar een 56-90 voorsprong aan het einde van de wedstrijd. 

Scores: Rens Butter 23, Lennart Overdevest 20, Luke Essenstam 16, Willem van der Togt 9, Jan Driessen 8, Ivo de Vreede 7, Lars van der Lely 4, Kevin Joukes 3

Het bleef nog lang onrustig in Groningen….

Volgende week ontvangt Lokomotief streekgenoot CobraNova dat momenteel op de tweede plaats staat. Aanvang 19:00.


Gehavend Lokomotief langs HarlemLakers

Ondanks een groot aantal geblesseerden heeft Lokomotief zaterdagavond met 76-61 gewonnen van HarlemLakers. Bij de thuisploeg ontbraken Lars Jansen, Martijn van Noordenne, Laurens Yperlaan en ook Willem van der Togt en Rens Butter waren niet volledig fit. 
In het eerste kwart gaat de wedstrijd gelijk op. HarlemLakers scoort vooral vanuit driepunters, terwijl Lokomotief het wat dichterbij de basket zoekt. Ivo de Vreede wordt een paar keer goed vrijgespeeld en ook Rens Butter snijdt regelmatig door de Amsterdamse verdediging. Eindstand eerste kwart: 18-17.

In het tweede kwart gaat Lokomotief steeds beter verdedigen en kan daarmee het povere aanvallende spel prima compenseren. Halverwege het tweede kwart weet Lokomotief het eerste gaatje te slaan en loopt het uit naar 30-21. Vrijwel het hele kwart heeft HarlemLakers veel moeite om tot goede scoringskansen te komen, maar in de laatste 2 minuten voor de rust laat de thuisploeg de teugels wat vieren en kunnen de bezoekers terugkomen tot 36-31.

In het derde kwart loopt Lokomotief direct weer uit naar 41-33 dankzij scores van Luke Essenstam en een driepunter van Jeroen Ijlst. Verdedigend staat het weer goed bij de thuisploeg die slechts 12 punten toestaat in dit kwart. Aanvallend haalt de ploeg nog steeds niet zijn normale niveau. Er worden veel afstandsschoten en vrije worpen gemist. Daarnaast lijdt de thuisploeg, mede door de druk van HarlemLakers, veel balverlies. Een fraaie score van Lars van de Lely bepaalt de eindstand van het derde kwart: 58-43.

In het vierde kwart blijft de voorsprong van de thuisploeg schommelen rond de 15 punten. Lokomotief zoekt in de aanval vaak uitblinker Jan Driessen die zijn ploeggenoten niet teleurstelt. Na een driepunter met een bonus van Willem van der Togt is de stand 72-53 met nog 2 minuten op de klok. HarlemLakers blijft knokken voor een goed resultaat en weet in de laatste minuten nog een aantal keren te scoren. Bij Lokomotief maakt H2 speler Jordy Wilders zijn debuut in de promotie divisie. Eindstand 76-61.

Komende week reist Lokomotief af naar Groningen om het op te nemen tegen hekkensluiter Groene Uilen. De ploeg hoopt dan weer te kunnen beschikken over Martijn van Noordenne en Laurens Yperlaan. Ook Lars Jansen heeft inmiddels de training weer hervat en gaat proberen in de komende weken wedstrijdfit te worden.

Scores: Rens Butter 18, Jan Driessen 15, Willem van der Togt 11, Lennart Overdevest 10, Ivo de Vreede 8, Lars van der Lely 6, Luke Essenstam 4, Jeroen Ijlst 3, Kevin Joukes 1.


Eerste competitie nederlaag is een feit

Lokomotief incasseert eerste nederlaag

Na 15 overwinningen heeft Lokomotief zijn eerste nederlaag van het seizoen moeten incasseren. In Bemmel was Dreamfield Dolphins de betere ploeg en boekte een verdiende overwinning.
Martijn van Noordenne opent de wedstrijd met een driepunter, maar daarna is het Dreamfield dat het initiatief neemt in de wedstrijd. Vooral Lars Krooshof scoort er flink op los. Halverwege het kwart is de stand 15-8. Na een time-out zorgen Laurens Yperlaan en Willem van der Togt voor een positieve impuls en komt Lokomtief terug tot 18-15. Eindstand eerste kwart: 23-18. 

In het tweede kwart loopt Dreamfield weer uit naar 27-19, maar 2 driepunters op rij van Martijn van Noordenne zorgen ervoor dat Lokomotief weer aansluit: 27-25. De verdediging van Lokomotief begint steeds meer grip te krijgen op de Bemmelse aanval en dwingt vaak moelijke schoten af. Na een aantal prima scores van Rens Butter neemt Lokomotief de leiding over: 35-37. In de slotseconden weet de uitblinker van de eerste helft Lars Krooshof een doelpoging vanaf de eigen helft te verzilveren en daardoor is het toch Dreamfield Dolphins dat met een kleine voorsprong de rust in gaat: 38-37.

In de eerste minuten van het derde kwart houden beide ploegen elkaar goed in evenwicht. Er wordt hard en fanatiek verdedigd en daardoor wordt er niet veel gescoord. Dan weet Lokomotief een gaatje te slaan, vooral dankzij Laurens Yperlaan: 40-47 in de 6de minuut van het kwart. Aanvoerder Martijn van Noordenne moet dan het veld verlaten met een schouderblessure en zal ook niet meer terugkeren. Lokomotief verzuimt verder uit te lopen doordat de ploeg een aantal keren slordig balverlies lijdt. Eindstand derde kwart: 47-52.

In het laatste kwart neemt Dreamfield het initiatief steeds meer over. De ploeg gooit het tempo flink omhoog en weet daaruit een aantal keren makkelijk te scoren. Bij Lokomotief ligt het tempo juist te laag waardoor de ploeg te weinig goede kansen weet af te dwingen. Halverwege het kwart kijken de bezoekers tegen een 64-56 achterstand aan. Lokomotief probeert weer aansluiting te vinden via een driepunter van Luke Essenstam, 64-59, maar de thuisploeg speelt te goed in deze fase om de voorsprong zomaar weg te geven. Uiteindelijk moet Lokomotief 30 punten incasseren in dit kwart en dat is veel te veel voor de Rijswijkers die gemiddeld slechts 60 punten per wedstrijd toestaan. Eindstand 77-68.

Scores: Laurens Yperlaan 17, Rens Butter 15, Martijn van Noordenne 11, Luke Essenstam 9, Willem van der Togt 8, Lennart Overdevest 5, Ivo de Vreede 2, Keving Joukes 1.


Punch wederom kansloos

Lokomotief heeft geen kind aan Punch

In een aantrekkelijke wedstrijd heeft Lokomotief met ruime cijfers gewonnen van streekgenoot Punch uit Delft. In een goedgevulde Van Zweedenzaal was de eindstand 95-42. De Delftenaren hadden zich na een moeizame start van de competite opgewerkt naar de 6de plaats op de ranglijst, maar konden zaterdagavond geen vuist maken tegen de koploper van de promotiedivisie.
Tot de 4de minuut gaat de wedstrijd gelijk op (14-12), maar dan loopt Lokomotief dankzij 2 driepunters van Willem van der Togt uit naar 21-12. Ook Rens Butter bemoeit zich nadrukkelijk met de score en in de 7de minuut van de wedstrijd is de voorsprong voor de thuisploeg al opgelopen tot 15 punten (27-12). In de laatste 2 minuten van het eerste kwart weet Punch de achterstand nog enigszins te verkleinen: 27-16.

In het 2de kwart valt de thuisploeg ver terug. Er wordt veel balverlies geleden en aanvallend is iedere vorm van organisatie zoek. Punch profiteeert van de matige fase van de Rijswijkers en komt terug tot 32-26. Een driepunter van Jan Driessen luidt weer een goede fase van de thuisploeg in, die met een 14-0 run de voorsprong weer op 20 punten brengt: 46-26. De fullcourt press verdediging van Lokomotief brengt de bezoekers keer op keer in de problemen en biedt de thuisploeg de kans om verder uit te lopen naar een 53-27 voorsprong bij de rust.

In het derde kwart laat een goed spelende Kevin Joukes zich aanvallend gelden. Vaak vrijgespeeld door Rens Butter scoort hij 6 punten in de eerste minuten na de rust. Na een driepunter van Martijn van Noordenne is de score 64-30 en heeft Punch heel veel moeite om tot goede scoringskansen te komen. Als Luke Essenstam binnen de lijnen komt moet hij na enkele minuten alweer het veld verlaten nadat hij zijn tweede opzettelijke fout heeft gehaald. In het tweede deel van het derde kwart heeft Lokomotief de verdediging goed op orde, maar is het aanvallend erg slordig. Eindstand 3de kwart: 71-36.

In het laatste kwart laat Jan Driessen zich nadrukkelijk zien. Met een aantal driepunters en veel aanvallende rebounds drukt hij zijn stempel op de wedstrijd. Hoogtepunt is een aanvallende rebound die hij achterwaards in de lucht weet te verzilveren. De verdediging van Lokomotief weet ook in het 4de kwart de aanval van de Delftenaren volledig aanbanden te leggen. De ploeg uit Delft scoort slechts 6 punten in dit kwart. In de laatste aanval van de wedstrijd dunkt Ivo de Vreede over een speler van Punch heen en weet daarmee het publiek nog een keer op de banken te krijgen. Na 15 wedstrijden blijft Lokomotief nog steeds ongeslagen.

Scores: Jan Driessen 21, Rens Butter 19, Willem van der Togt 15, Kevin Joukes 12, Martijn van Noordenne 11, Ivo de Vreede 7, Luke Essenstam 5, Lennart Overdevest 3, Laurens Yperlaan 2


Groningen it is…

Ook de eerste wedstrijd van 2019 wordt winnend afgesloten. In Groningen tegen BV Groningen speelden we de 14de competitiegame van het seizoen. Uitslag winst 50-71.


Cultheld Kevin “JOUKES”


Leiden uit

Lokomotief wint ook in Leiden

In de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft heeft Lokomotief zijn ongeslagen status weten te behouden dankzij een 68-81 overwinning op BS Leiden.
Al in de vierde minuut van de wedstrijd bleek dat Luuk Essenstam te geblesseerd was om te kunnen spelen en omdat ook Ivo de Vreede geblesseerd was, moesten de Rijswijkers flink wat centimeters inleveren. Op dat moment had Lokomotief een 6-10 voorsprong. Twee driepunters op rij van Willem van der Togt zorgen voor een 17-27 voorsprong in de 7de minuut van de wedstrijd. Vlak voor het einde van het eerste kwart weet Leiden onder aanvoering van Skip Samson de achterstand te verkleinen tot 19-25.

In het tweede kwart laat Rens Butter zich nadrukkelijk gelden tegen zijn oude club. Toch kan Lokomotief niet echt een grote voorsprong pakken omdat Leiden zich kranig verweert. De Rijswijkers geven veel druk in de full-court press maar in de half-court defense worden te veel open schoten toegestaan. In de 6de minuut van het tweede kwart is de stand 33-36. Dan scoort Lokomotief 7 punten op rij en neemt het een 33-43 voorsprong. De ruststand is 36-43.

De openingsfase van de tweede helft is voor de Leidenaren die met een 7-0 run langszij komen. Dan vindt Lokomotief het genoeg en neemt met een 8-0 run het initatief over. In de aanval zijn Rens Butter en Willem van der Togt regelmatig het eindstation. Lokomotief heeft nu volledige controle over de wedstrijd en loopt razendsnel uit naar 45-63 in de 7de minuut van het derde kwart. Daarna vallen beide ploegen aanvallend even stil. Eindstand derde kwart: 47-65.

In het laatste kwart komt de overwinning van de Rijswijkers niet meer in gevaar. Lang blijft de voorsprong rond de 18 punten schommelen, maar in de laatste 2 minuten weet Leiden de nederlaag een nog wat aangenamer uiterlijk te geven. Eindstand: 68-81.
Hiermee sluit Lokomotief de eerste competitie helft af zonder nederlaag en heeft het 4 punten voorsprong op de nummer 2 Grasshoppers. Toch beseft de ploeg dat pas in de tweede helft van de competitie de prijzen zullen worden verdeeld.

Scores: Rens Butter 23, Willem van der Togt 19, Lennart Overdevest 12, Kevin Joukes 12, Laurens Yperlaan 5, Jan Driessen 4, Martijn van Noordenne 2, Lars van der Lely 2 en Luke Essenstam 2.


MSV Zeemacht

Lokomotief walst over Zeemacht heen

Na de bekernederlaag afgelopen donderdag in Katwijk tegen Grasshoppers, mooest Lokomotief het zaterdagavond in eigen huis opnemen tegen Zeemacht uit Den Helder. Promovendus Zeemacht was het afgelopen seizoen kampioen geworden van de eerste divisie en heeft een aantal ex-eredvisie spelers binnen de gelederen. Bij Lokomotief ontbreken Lars Jansen (blessure) en Jan Driessen (ziek), Jeroen IJlst maakt zijn debuut in de promotie divisie.
Nadat Zeemacht speler Quincy Treffers de score opent is het Lokomotief dat de klok slaat. De ploeg speelt het gehele eerste kwart heel goed basketball. Aanvallend staat er geen maat op het spel van de thuisploeg. Na 5 minuten heeft de ploeg al 25 punten gescoord en een 25-8 voorsprong opgebouwd. Vooral Laurens Yperlaan laat zich aanvallend flink gelden in de beginfase (11 punten). Lokomotief weet keer op keer dankzij een hoog baltempo de open man te vinden en weet vervolgens tegen een hoog percentage raak te schieten. Aan het einde van het eerste kwart is de stand: 38-17.

Na 2 minuten in het tweede kwart schiet Willem van der Togt een driepunter raak en is de voorsprong opgelopen tot: 47-21. Dan gaat Zeemacht speler Joshua Kramer zich wat meer met de score van de bezoekers bemoeien en weet Zeemacht de achterstand iets terug te brengen tot: 50-29. In de laatste minuten voor de rust geeft Lokomotief weer even flink gas en loopt het uit naar een zeer ruime voorsprong bij de rust: 66-31.

In het derde kwart is Lokomotief verdedigend niet bij de les en geeft het Zeemacht alle ruimte om te scoren. De bezoekers scoren maar liefst 29 punten in dit kwart en dat mag Lokomotief zich aanrekenen. Aanvallend haalt de thuisploeg echter nog wel een behoorlijk niveau en daardoor blijft de grote voorsprong vrijwel intact. Eindstand derde kwart: 91-60.

In het laatste kwart trekt Lokomotief de verdedigende touwtjes weer aan, wat resulteert in veel steals en moeilijke schoten van de ploeg uit Den Helder. Jeroen IJlst fleurt zijn eerste minuten in de promotie divisie op met een aantal goede acties. Uitblinker Martijn van Noordenne drukt in het vierde kwart ook weer nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd. Lokomotief blijft in een hoog tempo spelen en komt uiteindelijk op een score van 122 punten!. Eindstand 122-69.

Volgende week speelt Lokomotief de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft in Leiden tegen BS Leiden. Winst betekent dat de ploeg de eerste competitehelft ongeslagen blijft.

Scores: Luke Essenstam 26, Martijn van Noordenne 23, Laurens Yperlaan 22, Rens Butter 13, Willem van der Togt 12, Lennart Overdevest 10, Ivo de Vreede 7, Kevin Joukes 5, Jeroen IJlst 4


Beverwijk geen kans

Lokomotief blijft maar winnen

Vorig seizoen had Lokomoltief een lastige kluif in en tegen Beverwijk, dit keer won de ploeg eenvoudig.

Lokomotief kent een uitstekende start en loopt dankzij 9 punten op rij van Luke Essenstam direct uit naar 2-11. Lokomotief zet de thuisploeg flink onder druk en dat levert flink wat balwinsten op. Naast Luke Essenstam bemoeit ook Willem van der Togt zich nadrukkelijk met de scores, maar beide spelers worden vooral dankzij goed teambasketball in stelling gebracht. Aan het einde van het eerste kwart heeft Lokomotief al een voorsprong van 15 punten opgebouwd: 18-33.

In het tweede kwart gaat het tempo wat omlaag en dat geeft Beverwijk de kans om de achterstand niet groter te laten worden. Het spel van de bezoekers is nu af en toe slordig maar een solide verdediging zorgt ervoor dat de thuisploeg niet dichterbij kan komen. Als Luke Essenstam weer binnen de lijnen komt, weet Lokomotief ook aanvallend weer de juiste weg te vinden en loopt het uit naar een 31-51 ruststand.

Ook in het derde kwart is het niveauverschil tussen beide ploegen duidelijk zichtbaar. Lokomotief weet het tempo weer wat op te schroeven en creeert daardoor veel open schoten. Racing Beverwijk probeert de Rijswijkse aanval met een zoneverdediging te ontregelen, maar Lokomotief loopt hierdoor alleen maar verder uit: 39-64. Na een snoeiharde dunk van Ivo de Vreede is de stand 41-70. Dit kwart wordt afgesloten met een hele verre driepunter van Willem van der Togt: 43-77.

Het laatste kwart is voor de statistieken. Lokomotief probeert geconcentreerd te blijven spelen, maar de grote voorsprong heeft toch een negatief effect op het spel van de ploeg. Uiteindelijk wint de koploper met 62-96.
Komende donderdag speelt de ploeg in Katwijk tegen Grasshoppers voor de beker. De winnaar van deze wedstrijd mag het opnemen tegen landskampioen Donar. Aanvang: 20:45.

Scores: Luke Essenstam 28, Willem van der Togt 24, Rens Butter 14, Lennart Overdevest 8, Martijn van Noordenne 6, Lars van der Lely 6, Jan Driessen 4, Ivo de Vreede 4, Kevin Joukes 2


Almere uit verslagen

Overtuigende zege Lokomotief op Almere

Lokomotief heeft gisteren Almere in eigen huis met ruime cijfers verslagen: 57-93. Almere had vriend en vijand verbaasd door als nieuwkomer de eerste vijf wedstrijden te winnen. De ploeg uit Almere stond na een aantal nederlagen inmiddels op de 5de plaats. Bij Lokomotief werd deze week duidelijk dat de ploeg het de komende maanden zonder Lars Jansen moet stellen, bij de aanvoerder werd een hernia geconstateerd.

De bezoekers schieten uit de startblokken en lopen via een aantal fastbreaks direct uit naar 4-11. Almere neemt een time-out en probeert daarna met een fysieke verdediging Lokomotief te ontregelen. Na 7 minuten in het eerste kwart is de stand 9-15. Als het tempo omlaag gaat, profiteert Almere en komt het langszij: 15-15. In de laatste minuut van het eerste kwart weet Lokomotief toch weer een kleine voorsprong te pakken: 18-23.

In het tweede kwart weet Lokomotief via een fanatieke pressverdediging veel balverlies bij de tegenstander af te dwingen en neemt het een 21-29 voorsprong. Na een driepunter van Willem van der Togt loopt Lokomotief verder uit naar een comfortable 21-36 stand en nemen de frustraties bij de tegenstander toe, met als gevolg een aantal technische fouten. Lokomotief laat zich hierdoor ook enigsins uit zijn spel halen en vergeet verder afstand te nemen van de thuisploeg. Ruststand: 25-38.

Na de rust probeert Almere met een fanatieke verdediging de achterstand te verkleinen, maar Lokomotief verweert zich knap. Aanvallend neemt Luke Essenstam het voortouw in deze fase en daarmee laat Lokomotief weer eens zien dat de ploeg heel breed is en dat verschillende spelers in verschillende fases van een wedstrijd de ploeg op sleeptouw kunnen nemen. De Rijswijkers hebben wel te kampen met een behooorlijke foutenlast en moeten oppassen om niet al in een vroeg stadium spelers te verliezen. Een tweetal driepunters van Willem van der Togt zorgen ervoor dat Lokomotief een ruime voorsprong neemt, 38-61, aan het einde van het derde kwart. 

In het vierde kwart is het geloof op een goed resultaat inmiddels volledig verdwenen bij de thuisploeg en wordt de sfeer in het veld wat minder vriendelijk. De scheidsrechters delen nog een aantal technische fouten uit en mede daardoor ligt de wedstrijd vaak stil. De wedstrijd is natuurlijk al lang gespeeld en beide ploegen lijken het verder wel te geloven. Lokomotief boekt daarmee zijn tiende overwinning van het seizoen en blijft fier koploper van de promotie divisie. Komende vrijdagavond reist de ploeg af naar Beverwijk.

Scores; Rens Butter 21, Luke Essenstam 14, Willem van der Togt 14, Laurens Yperlaan 11, Lennart Overdevest 8, Kevin Joukes 7, Jan Driessen 5, Martijn van Noordenne 5, Ivo de Vreede 4, Lars van der Lely 4.


Ook Uball verslagen

Lokomotief zet zegereeks voort

Afgelopen donderdag wist Lokomotief zich ten koste van CobraNova te plaatsen voor de derde ronde van de beker. De streekgenoot werd met 87-79 verslagen. Topscoorders in die wedstrijd waren: Lennart Overdevest 21, Willem van der Togt 16, Rens Butter 12 en Jan Driessen 10.

Slechts twee dagen later moesten de Rijswijkers, wederom in de eigen van Zweedenzaal, aantreden tegen Uball. De Utrechtenaren waren het afgelopen seizoen de tegenstander in de halve finale van de Final4. De openingsfase is duidelijk voor de bezoekers die een 0-8 voorsprong nemen. Lokomotief antwoord met een 9-0 run, mede dankzij 5 punten van Luke Essenstam. Beide ploegen scoren makkelijk en willen in een hoog tempo spelen. Na de openingsfase houden beide ploegen elkaar lang in evenwicht, maar vlak voor het einde van het eerste kwart loopt Lokomotief uit naar een 26-20 voorsprong.

In het tweede kwart weet de thuisploeg meer grip te krijgen op de Utrechtse aanval. Doordat het zelf tegen een hoog percentage blijft scoren loopt Lokomotief verder uit naar 41-27. Vooral Willem van der Togt bemoeit zich nadrukkelijk met de score in deze fase. Uball probeert de achterstand niet verder op te laten lopen en slaagt daarin tot aan de rust. Toch kan Lokomotief met een comfortabele 55-42 stand gaan rusten.

Ook na de rust is Lokomotief de betere ploeg, onder aanvoering van uitblinker Rens Butter loopt het verder uit naar 68-46 drie minuten in het derde kwart. Uball is niet in staat om de Rijswijkers aanvallend af te stoppen en daardoor kan de thuisploeg uitlopen naar een ruime 77-49 voorsprong halverwege het derde kwart. Vervolgens wordt Lokomotief wat overmoedig in de aanval en verliest het ook verdedigend de scherpte die nodig is om de Utrechtenaren van scoren af te houden. Uball weet in de resterende minuten van het derde kwart de achterstand te verkleinen naar 77-59.

De bezoekers beginnen het vierde kwart met de overtuiging dat er nog winstkansen zijn en komen zelfs terug tot 81-71. Dan lijkt Lokomotief te beseffen dat het een tandje moet bijschakelen om de punten in eigen huis te houden en loopt het na een aantal scores van Lennart Overdevest weer uit naar 87-71. In het resterende gedeelte laat Lokomotief Uball niet meer dichterbij komen en boekt het de negende overwinning van het seizoen. Het slotakkoord is voor Kevin Joukes die met een fraaie en voor hem typerende manier de eindstand bepaalt op 104-84. 

Scores: Rens Butter 32, Laurens Yperlaan 14, Willem van der Togt 12, Lennart Overdevest 11, Jan Driessen 11, Luke Essenstam 11, Martijn van Noordenne 5, Lars van der Lely 4, Ivo de Vreede 2, Kevin Joukes 2


CobraNova thuis verslagen (beker)

Donderdag 7 november speelden we de volgende ronde van de beker met als tegenstander CobraNova. Het werd een winstpartij 87-79.


Katwijk verliest in fel duel

Voor het eerst in jaren weet Lokomotief te winnen in Katwijk van Grasshoppers. De finalisten van het vorige seizoen maakte er een boeiend duel van. Beide ploegen waren niet compleet, Lokomotief miste Lars Jansen en Willem van der Togt en bij Grasshoppers ontbraken Bas Roozendaal en de nieuwe aanwinst Kasper Averink.

Grasshoppers begint goed en neemt een 4-0 voorsprong. Daarna is het Lokomotief dat onder aanvoering van Rens Butter het initiatief neemt. De Rijswijkers weten het tempo flink op te schroeven en lopen uit naar 4-9. Als Grasshoppers langszij komt (9-9) zet Lokomotief weer aan en loopt de ploeg uit naar 9-17 via driepunters van Martijn van Noordenne en Rens Butter. De verdediging van Lokomotief staat als een huis en Grasshoppers komt daardoor amper tot goede aanvallen. Eindstand eerste kwart: 9-20.

Ook in het tweede kwart kan Grasshoppers het hoge tempo waarin Lokomotief speelt niet bijbenen. De Katwijkers proberen dit te compenseren met fysiek spel, maar waar Lokomotief zich in de voorgaande jaren te vaak liet intimideren door dit soort basketball, blijft de ploeg nu zijn eigen spel spelen. Halverwege het tweede kwart is de stand 13-26. Enkele minuten later zijn de bezoekers zelfs uitgelopen naar 16-34. In de laatste minuut voor de rust gebeurt er van alles. Sjors Besseling wordt weggestuurd nadat hij een onsportieve en een technische fout heeft gekregen. Grasshoppers reageert furieus en weet vlak voor rust de achterstand terug te brengen tot 21-35.

Na de rust heeft Grasshoppers besloten om nog fysieker te gaan spelen en is het voor Lokomotief moeilijk om tot goed basketball te komen, zeker omdat juist de Rijswijkers steeds worden bestraft met persoonlijke fouten. Halverwege het derde kwart is de thuisploeg teruggekomen tot 31-37 en begint het publiek zich ook flink te laten horen. Lokomotief laat zich niet van de wijs brengen en onder aanvoering van de uitstekend spelende Martijn van Noordenne loopt de ploeg weer uit naar een voorsprong van 13 punten (33-46). Eindstand derde kwart 37-46.

De thuisploeg knokt keihard om de achterstand weg te werken, maar steeds als de Grasshoppers het gat lijkt te dichten loopt Lokomotief weer uit. Bij een stand van 40-49 zorgen Luke Essenstam en Lennart Overdevest (3P) weer voor een ruime 40-54 voorsprong. Bij een stand van 47-58 plaatst Grasshoppers een 5-0 run en komt het terug tot 52-58. Jan Driessen voorkomt erger door een dunk van Sjoerd van Vilsteren op spectaculaire wijze te blokken. Het geeft Lokomotief de energie om de wedstrijd niet uit handen te geven. Wederom een driepunter van Martijn van Noordenne zorgt voor lucht: 54-63. In de slotminuten wordt de wedstrijd behoorlijk onsportief en moeten de scheidsrechters alle zeilen bijzetten om de controle over de wedstrijd te houden. Lokomotief komt niet meer in gevaar en Rens Butter,die ook een prima wedstrijd speelt, bepaalt via een fraaie drive de eindstand op 57-70.

Scores: Rens Butter 19, Luke Essenstam 15, Martijn van Noordenne 14, Jan Driessen 6, Lennart Overdevest 5, Laurens Yperlaan 5, Ivo de Vreede 4, Kevin Joukes 2

Komende donderdag speelt Lokomotief voor de beker in eigen huis tegen streekgenoot CobraNova. Aanvang 20:30 uur.


Red Giants volstrekt kansloos

Lokomotief boekt een eenvoudige zege op Red Giants uit Meppel zonder echt goed te spelen. Red Giants blijkt niet in staat om het de thuisploeg enigszins moeilijk te maken. Bij Lokomotief ontbreken Jan Driessen (enkelblessure opgelopen in het bekerduel met BC Vlissingen) en Kevin Joukes (buitenland) en zijn ook Lars Jansen en Laurens Yperlaan niet helemaal fit. 

Lokomotief schiet uit de startblokken en na 1 minuut vlucht Red Giants bij een 8-1 stand al in een time-out. Lokomotief lijkt dan al snel de concentratie te verliezen en gaat steeds slordiger spelen. Halverwege dit kwart is de stand 18-10 en vanaf dat moment gaat Luke Essenstam zich nadrukkelijk met de score bemoeien (11 punten in het eerste kwart) en loopt Lokomotief weer verder uit naar een 29-16 stand aan het einde van het eerste kwart.

In het tweede kwart bouwt Lokomotief de voorsprong verder uit na een aantal scores van Ivo de Vreede (waaronder een snoeiharde dunk) en een driepunter van Lars Jansen: 36-16. Red Giants lijkt de handdoek al in de ring te gooien en trekt daarmee de thuisploeg mee naar een bedenkelijk niveau. Martijn van Noordenne lijkt zich als een van de weinigen te onderscheiden in deze periode en schiet een aantal driepunters binnen. Ruststand 57-26.

Na de rust is het Lokomotief dat al binnen de minuut een time-out neemt na 2 scores van Red Giants. De grote voorsprong heeft de thuisploeg ontnomen van iedere vorm van concentratie en scherpte. Het derde kwart is dan ook het aanzien niet waard. Eindstand derde kwart: 72-35.

In het laatste kwart lijkt Lokomotief te beseffen dat het verplicht is om meer te laten zien dan men in het derde kwart heeft getoond. Rens Butter komt aanvallend eindelijk los en ook Luke Essenstam gaat door met scoren. Ivo de Vreede weet nog een aantal keren het publiek te vermaken met dunks, maar verder wordt de wedstrijd plichtmatig uitgespeeld. Eindstand 107-50.

Volgende week ontmoet Lokomotief Grasshoppers in Katwijk, de ploeg die het in de finale van het afgelopen seizoen heeft verslagen. Aanvang 18:00 uur.
Scores: Luke Essenstam 31, Rens Butter 24, Martijn van Noordenne 14, Lars Jansen 12, Laurens Yperlaan 11, Ivo de Vreede 10, Willem van der Togt 3, Lennart Overdevest 2.


CobraNova kan niet imponeren

Na een moeizame eerste helft weet Lokomotief in de tweede helft het verschil te maken en een ruime 62-82 overwinning te boeken op buurman CobraNova.
Beide ploegen starten zenuwachtig aan de wedstrijd. Het is nog vroeg in het seizoen maar toch staat er gevoelsmatig veel op het spel. CobraNova weet het eerste gaatje te slaan dankzij een aantal scores van Joey Schelvis: 10-3. Dan plaatst Lokomotief onder aanvoering van Rens Butter een 0-11 run en neemt het de leiding over van de thuisploeg: 10-14. Aanvallend is er nog niet al te veel te genieten voor het in grote getalen opgekomen publiek. Toch heeft Lokomotief heeft het betere van het spel en weet aan het einde van het eerste kwart verder uit te lopen naar 11-19.

Ook in het tweede kwart mist Lokomotief veel open schoten en scoort het dus heel moeizaam. Doordat ook CobraNova niet veel weet te scoren blijven de bezoekers aan de goede kant van de score tot halverwege het tweede kwart: 16-23. CobraNova komt wat beter in zijn spel en kan vlak voor rust bijna op gelijke hoogte komen: 26-27. Een score van Rens Butter bepaalt de ruststand op 26-29.

Na de ruststand speelt Lokomotief aanvallend een stuk beter en heeft het net als in de eerste helft verdedigend de zaken goed voor elkaar. Na 3 minuten hebben de Rijswijkers de voorsprong weer naar 10 punten weten te brengen: 28-38. Het is vooral opvallend hoeveel rebounds Lokomotief weet te pakken in deze wedstrijd, terwijl dat tot nu toe juist een zwak punt was van de koploper. CobraNova vecht voor wat het waard is maar weet de achterstand niet te verkleinen. Eindstand derde kwart: 45-54.

In het vierde kwart weet Luke Essenstam een paar prima scores te maken en ook Lars Jansen en Willem van der Togt zijn behoorlijk op stoom gekomen. Lokomotief kan daardoor verder uitlopen naar 52-67. Lokomotief controleert de wedstrijd nu volledig en na een fraaie score van Jan Driessen loopt het verder uit naar 57-74. CobraNova probeert via Joey Schelvis en Hoessein Addow een run te forceren maar Lokomotief weet de meeste aanvallen goed te pareren. Uitblinker Rens Butter (24 punten) mag een aanval afronden na een prachtige actie van Luke Essenstam waar hij op miraculeuze een bal binnenhoudt en ook nog zijn medespeler helemaal vrij weet te spelen. Eindstand 62-82. Vanmiddag moeten de Rijswijkers alweer aantreden in het tegen Vlissingen voor de beker.

Scores: Rens Butter 24, Lars Jansen 18, Luke Essenstam 14, Willem van der Togt 12, Lennart Overdevest 4, Laurens Yperlaan 4, Jan Driessen 4, Ivo de Vreede 2


Teamfoto


Groene Uilen geen probleem

Lokomotief ook ruim langs Groene Uilen

Ondanks dat Lokomotief zeker geen goede wedstrijd speelde, wist de ploeg toch met ruime cijfers te winnen van Groene Uilen uit Groningen. Groene Uilen heeft de afgelopen jaren steeds de FinalFour gehaald, maar heeft dusdanig veel goede spelers verloren dat de ploeg dit jaar tegen degradatie zal moeten vechten. Lokomotief mist Laurens Yperlaan vanwege een blesssure.
Het zijn de Groningse studenten die het beste van het spel hebben in het eerste kwart. De ploeg speelt met veel inzet en overtuiging en bij Lokomotief lukt er aanvallend heel weinig. De thuisploeg mist veel open schoten en kansen onder het bord en laat ook verdedigend de nodige steken vallen. Eindstand eerste kwart: 17-19.

In het tweede kwart speelt Lokomotief iets beter maar blijft het veel kansen missen. Als Lokomotief een 12-0 run weet te plaatsen loopt het uit naar een 36-23 voorsprong. Groene Uilen weet via Daan Maring de achterstand te verkleinen. Maring, ex-Donar, kan regelmatig eenvoudig scoren onder de basket en weet daarmee zijn ploeg in de wedstrijd te houden. Jan Driessen bepaalt de ruststand op 42-29.
Het derde kwart laat het zelfde beeld zien. Lokomotief probeert het tempo omhoog te schroeven maar speelt zonder de benodgde concentratie om dit goed uit te voeren. Aan het einde van het derde kwart lijkt Lokomotief dan eindelijk op stoom te komen en kan de ploeg uitlopen naar 62-43 van het einde van het derde kwart.

Lokomotief blijft proberen om het trouwe publiek te vermaken met mooi basketball, maar hoogtepunten zijn te sporadisch om het publiek echt te vermaken. Halverwege het laatste kwart heeft Lokomotief nog steeds een voorsprong van 20 punten en is het wel duidelijk dat de overwining niet in gevaar komt. In de laatste minuten schiet Martijn van Noordenne twee driepunters achterelkaar binnen en weet Lokomotief alsnog een ruime 92-58 overwinining te boeken.

Volgende week speelt Lokomotief om 18:00 uur in Voorburg de streekderby tegen CobraNova dat op de derde plaats staat.

Scores: Lars Jansen 22, Rens Butter 17, Jan Driessen 15, Martijn van Noordenne 9, Lennart Overdevest 8, Kevin Joukes 6, Lars van de Lely 4, Luke Essenstam 4, Willem van der Togt 3, Ivo de Vreede 2


Harlemlakers overrompeld in derde kwart

Lokomotief boekt ruime overwinning in Amsterdam

Dankzij een 59-88 overwinning op HarlemLakers behoudt Lokomotief zijn ongeslagen status in de promotie divisie na vier wedstrijden. Lokomotief moest in Amsterdam aantreden zonder Jan Driessen (3×3) en Lars van der Lely (H2), maar verwelkomde Luke Essenstam terug op het veld na een slepende voetblessure.

De Rijswijkers beginnen erg slordig aan de wedstrijd waardoor veel kansen niet worden verzilverd. De thuisploeg kan daardoor vrijwel het gehele kwart een kleine voorsprong behouden. Als Luke Essenstam binnen de lijnen komt laat hij zich aanvallend direct gelden (7 punten in het eerste kwart). Vlak voor het einde van het eerste kwart pakt Lokomotief dan toch de eerste voorsprong van de wedtrijd: 16-17.

In het tweede kwart weet Lokomotief de wedstrijd iets meer naar zich toe te trekken maar speelt het nog steeds niet al te best waardoor HarlemLakers in de buurt kan blijven. Als Laurens Yperlaan en Rens Butter zich meer met de scores gaan bemoeien lopen de bezoekers uit naar 21-29. Deze voorsprong weet Lokomotief vast te houden tot aan de rust: 26-34.

Na de rust neemt Lars Jansen het voortouw en lopen de Rijswijkers razendsnel uit naar 31-46. De ploeg speelt duidelijk een stuk scherper dan in de eerste helft en weet nu bijna iedere aanval te scoren. Ook verdedigend speelt Lokomotief een stuk aggresiever en weet het HarlemLakers regelmatig in de problemen te brengen. Naast Lars Jansen zijn ook Martijn van Noordenne en Rens Butter aanvallend op dreef en loopt Lokomotief verder uit naar een ruime voorsprong aan het einde van het derde kwart: 40-63.

Ondanks dat de wedstrijd gespeeld is blijft Lokomotief geconcentreerd spelen in het vierde kwart. Aanvallend wordt er uitstekend samengespeeld en wordt steeds weer de open man gevonden. Helaas valt Laurens Yperlaan dan uit met een enkelblessure. HarlemLakers gaat alles of niets basketball spelen en weet op die manier nog een aantal driepunters raak te schieten, maar kan de bezoekers niet meer aan het wankelen krijgen. Eindstand: 59-88.

Scores: Rens Butter 20, Lars Jansen 19, Luke Essenstam 14, Willem van der Togt 11, Laurens Yperlaan 8, Ivo de Vreede 8, Martijn van Noordenne 5, Lennart Overdevest 3


Dreamfields Dolphins sterke tegenstander

Moeizame overwinning Lokomotief 

Lokomotief heeft zaterdag zijn derde opeenvolgende overwinning geboekt. Na twee gemakkelijke overwinningen moesten de Rijswijkers dit keer alle zeilen bijzetten om nieuwkomer Dreamfield Dolphins te verslaan. 

De ploeg uit Bemmel schiet letterlijk uit de startblokken en neemt direct een 0-7 voorsprong. Lokomotief is duidelijk niet bij de les en geeft de bezoekers alle ruimte om uit te lopen naar 3-13. In een time-out probeert Lokomotief de zaken op orde te krijgen. Langzamerhand beginnen de Rijswijkers te beseffen dat er veel scherper gespeeld moet worden en wordt de achterstand verkleind tot 18-22 aan het einde van het eerste kwart.

In het tweede kwart neemt Lennart Overdevest zijn ploeg bij de hand en na 3 minuten in het tweede kwart staat de eerste voorsprong van de thuisploeg op het scorebord: 28-27. Toch krijgt Lokomotief geen grip op de aanval van Dreamfield en worden er te veel aanvallende rebounds weggegeven. In de 8ste minuut van het tweede kwart lopen de bezoekers toch weer uit naar 36-43. Het slotakkoord voor de rust is weer voor de thuisploeg die na een driepunter van Martijn van Noordenne en een score van Rens Butter terugkomt tot 45-47.

Laurens Yperlaan scoort na de rust 8 punten op rij en zet zijn ploeg daarmee op een 53-47 voorsprong. Lokomotief heeft de zaken verdedigend nu veel beter voor elkaar en weet de aanval van de Wijchenaren goed te ontregelen. Toch weet Lokomotief de voorsprong niet te vergroten omdat Dreamfield een prima wedstrijd speelt. De nieuwkomer speelt met goed basketball, veel inzet en overtuiging en laat zien een aanwinst te zijn voor de promotie divisie. Eindstand derde kwart 66-60.

Ook in het vierde kwart blijven beide ploegen goed aan elkaar gewaagd. Er wordt fysiek gespeeld en af en toe is het spel van beide ploegen slordig, maar bovenal is het enorm spannend. Met nog 3 minuten te spelen is de stand 77-71. Lokomotief lijkt de wedstrijd te controleren maar heeft dat nog niet kunnen vertalen naar een grotere voorsprong. Na scores van Lars Jansen en Ivo de Vreede loopt Lokomotief uit naar 81-71. In de slotminuten speelt Lokomotief de wedstrijd professioneel uit en boekt het een 88-76 overwinning.

Scores: Lennart Overdevest 19, Rens Butter 18, Lars Jansen 17, Laurens Yperlaan 14, Martijn van Noordenne 9, Ivo de Vreede 9, Jan Driessen 2


Lokomotief zet Punch eenvoudig aan de kant

Ook in de tweede wedstrijd van het seizoen boekt Lokomotief een ruime overwinning. In Delft moet Punch een dikke nederlaag incasseren die zelfs nog ruimer had kunnen uitvallen als Lokomotief in het vierde kwart bij de les was gebleven. Lokomotief speelt nog altijd zonder de geblesseerde Luke Essenstam en mist ook Jan Driessen vanwege 3×3.

In het eerste kwart scoort Rens Butter er flink op te los (10 punten). De pressverdediging van de bezoekers zorgt voor veel onrust en balverlies bij de Delftenaren en daar profiteren de bezoekers goed van. Ook Ivo de Vreede, die dit seizoen zowel voor de Orange Lions als voor Lokomotief uitkomt, weet zijn stempel te drukken door diverse schoten te blokken en goed mee te scoren. Eindstand eerste kwart 12-22.

In het tweede kwart zet Lokomotief nog een tandje bij en weet het de voorsprong verder te vergroten. Laurens Yperlaan bemoeit zich nadrukkelijk met scoren (11 punten) in dit kwart door 3 driepunters binnen te schieten. In de laatste seconden van de eerste helft weet ook Willem van der Togt een driepunter te noteren na een goed uitgespeelde aanval. Ruststand: 19-46.

In het derde kwart weet Punch beter om te gaan met de pressverdediging van de Rijswijkers, maar toch weten de bezoekers verder uit te lopen. Halverwege het derde kwart moet Laurens Yperlaan het veld verlaten nadat hij in korte tijd tegen drie persoonlijke fouten is aangelopen en daarmee op vijf fouten komt. Een tegenvaller voor Lokomotief die nu flink moeten improviseren door spelers op andere posities te laten spelen. Het komt het spel van de Rijswijkers niet ten goede. Het derde kwart wordt nog wel overtuigend afgesloten (28-65), maar in het vierde kwart is er weinig meer over van het goede spel. . Eindstand 41-83.

Scores: Rens Butter 26, Lennart Overdevest 13, Laurens Yperlaan 11, Ivo de Vreede 10, Martijn van Noordenne 9, Willem van der Togt 5, Kevin Joukes 5, Lars Jansen 4. 


Lokomotief walst over BV Groningen heen

In de seizoensopener heeft de huidige kampioen van de promotie divisie direct zijn visitekaartje afgegeven. BV Groningen, de nummer 6 van het afgelopen seizoen, kon alleen in het eerste kwart opspelen tegen de thuisploeg. Bij Lokomotief ontbreken Luke Essenstam (blessure) en Ivo de Vreede (Orange Lions), Rens Butter maakt zijn rentree na een aantal seizoenen in de eredvisie te hebben gespeeld bij ZZ Leiden.

Nadat het eerste kwart nog gelijk opging (19-16) lijkt BV Groningen al in het tweede kwart te bezwijken onder de druk en het hoge tempo die de thuisploeg de bezoekers weet op te leggen. Onder aanvoering van de goed spelende Rens Butter en Willem van der Togt loopt de thuisploeg makkelijk uit naar een 46-26 voorsprong bij de rust.

Ook in de tweede helft blijft Lokomotief geconcentreerd spelen en weet het het spel van de Groningers compleet te ontregelen. Als ook de driepunters beginnen te vallen loopt de score razendsnel op. Jan Driessen bepaald de eindstand van het derde kwart op 84-42. Ondanks het ontbreken van spanning is de wedstrijd toch het aanzien meer dan waard, de thuisploeg speelt frivool teambasketball met veel spelvreugde en weet daarmee het thuispubliek te vermaken. In het laatste kwart weten de bezoekers nog maar 1 keer te scoren. De thuisploeg gaat daarintegen gewoon door met scoren en weet nog 25 punten toe te voegen aan het totaal. Rens Butter geeft zijn rentree nog wat extra glans door, tot ieders verbazing, een fastbreak af te dunken. Eindstand: 109-44.

Scores: Willem van der Togt 24, Rens Butter 22, Laurens Yperlaan 15, Lars Jansen 13, Jan Driessen 13, Lennart Overdevest 9, Kevin Joukes 8, Martijn van Noordenne 5