Blog/verslagen 2017-2018

Alle verslagen zijn geschreven door coach Pieter Mourik.


Seizoensafsluiting met een teamBBQ!!


And the winner is LOKO!!


Grasshoppers verslagen in finale

Lokomotief glorieus naar kampioenschap 

In een fantastische atmosfeer heeft Lokomotief op indrukwekkende wijze het kampioenschap van de promotie divisie opgeëist. In een zinderend spannende wedstrijd werd favoriet Grasshoppers uit Katwijk verslagen.
Martijn van Noordenne opent de score met een lay-up. Beide ploegen beginnen ietwat nerveus aan de wedstrijd en houden elkaar in in eerste minuten volledig in evenwicht: 7-7. Een aantal scores van Branko Olij zetten de Rijswijkers op 11-9. Lokomotief schakelt over naar een zone en lijkt daarmee de Katwijkse aanval direct te ontregelen. Toch weet Lokomotief niet uit te lopen omdat het een aantal opglegde kansen niet weet te verzilveren. Eindstand eerste kwart: 15-14. 

Een driepunter van aanvoerder Lars Jansen zorgt voor een eerste gaatje (18-14) aan het begin van het tweede kwart. Grasshoppers blijft zoeken naar oplossingen tegen de zone, maar weet vooralsnog niet de juiste spelers in stelling te brengen. Halverwege het tweede kwart slaat Lokomotief een serieus gat door uit te lopen naar 26-16. Grasshoppers vlucht in een time-out. Een onsportieve fout van Jan Driessen biedt Grasshoppers de kans om de achterstand wat te verkleinen, maar doordat de lange mannen van Grasshoppers Branko Olij niet kunnen afstoppen in deze fase, loopt Lokomotief uit naar 31-19. Grasshoppers komt terug tot 31-23, maar het slotakkoord is voor Kevin Joukes die in de laatste aanval voor de rust voor 33-23 zorgt.  

In het derde kwart schakelt Lokomotief weer over naar een man-to-man verdediging en dat pakt niet goed uit. Grasshoppers profiteert en poetst in 4 minuten tijd de achterstand om in een 33-34 voorsprong. Een score van Luke Essenstam lijkt Lokomotief weer over een dood punt te helpen, maar een driepunter van Joey Schelvis brengt het Katwijkse publiek weer in extase: 35-37. De jonge Rijswijkse formatie laat in deze fase zien mentaal enorm gegroeid te zijn. De ploeg blijft rustig en weet langzamerhand de grip op de wedstrijd terug te winnen. Een technische fout van coach Reitsema biedt Willem van der Togt de kans om de leiding in de wedstrijd terug te pakken en die kans laat het 18-jarige talent niet liggen: 41-39. Als Lennart Overdevest zich ook met de scores gaat bemoeien loopt Lokomotief uit naar 45-39. Grasshoppers probeert de Rijswijkse zone vooral onder het bord te kraken maar Lokomotief past zich goed aan en houdt de voorsprong in stand. Steeds als Grasshoppers dichterbij komt is het Willem van der Togt die met een driepunter zijn ploeg weer op een ruimere voorsprong zet. Eindstand 3de kwart: 48-41. 

Grasshoppers beseft dat men een tandje moet bijschakelen en gaat steeds fysieker spelen. Lokomotief geeft geen krimp en is vastberaden om zich niet te laten intimideren. Na een time-out van Lokomotief is het wederom Willem van der Togt die met twee driepunters ervoor zorgt dat de voorsprong weer oploopt naar 57-47. De wanhoop is af te lezen op de gezichten van de spelers van Grasshoppers. Tot halverwege het laatste kwart weet Lokomotief de 10 punten voorsprong vast te houden, maar dan weet Grasshoppers ineens een 0-5 run te plaatsen: 62-57. Vrije worpen van Luke Essenstam geven Lokomotief weer wat lucht, maar Grasshoppers ruikt bloed en komt via Youri van der Linden en Jesper Jobse op 64-62. Weer is het Luke Essenstam die aanvallend goed doorkomt met nog anderhalve minuut te spelen (66-62). Grasshopers zet Lokomotief flink onder druk maar de gemaakte persoonlijke fouten bieden Lokomotief de kans om vanaf de vrije worplijn de voorsprong te verdedigen. Uitstekende verdedigende rebounds van Luke Essenstam en Jan Driessen ontnemen Grasshoppers de kans om terug te komen en op de tribunes wordt vlak voor tijd al een flink feestje gevierd.

Eindstand: 74-67. LOKOMOTIEF IS KAMPIOEN VAN DE PROMOTIE DIVISIE!
Scores: Branko Olij 19, Willem van der Togt 18, Lars Jansen 11, Luke Essenstam 10, Jan Driessen 7, Lennart Overdevest 4, Martijn van Noordenne 2, Kevin Joukes 2, Laurens Yperlaan 1.


Final Four 2 | 5 mei | WIN +18

Lokomotief overtuigend naar de finale

In een tot aan de nok toe gevulde van Zweedenzaal in Rijswijk heeft Lokomotief dankzij een 108-90 overwinining op UBALL de finale van de promotiedivisie bereikt. Volgende week krijgt de ploeg een kans om amateur kampioen van Nederland te worden.  

Zoals zo vaak in thuiswedstrijden start Lokomotief zeer scherp aan de wedstrijd en loopt het onder aanvoering van Luke Essenstam en Lars Jansen uit naar 12-2. Na een time-out van UBALL komen de bezoekers uit Utrecht iets terug, maar lijkt er geen maat te staan op Lokomotief in het eerste kwart. De ploeg speelt met zo veel passie, focus en in een dermate hoog tempo dat UBALL alle zeilen moet bijzetten om niet in het eeste kwart al helemaal overlopen te worden. Het is vooral Frank Schaftenaar die met een aantal driepunters zijn ploeg in de wedstrijd houdt: 24-17. Dankzij een aantal goede steals weet Lokomotief de voorsprong vlak voor het einde van het eerste kwart weer uit te breiden naar 32-19. 

Ook in het tweede kwart blijft het niveau erg hoog. Beide ploegen zijn goed op schot en spelen met een enorm hoge intensiteit. Een aantal scores op rij van Laurens Yperlaan zorgen voor een 41-26 voorsprong. Voor UBALL zijn het Frank Schaftenaar en Mor Fall die met drie driepunters op rij de achterstand terugbrengen tot 41-35. Na een time-out van Lokomotief neemt de 18 jarige Willem van der Togt de wedstrijd volledig over. Met 12 punten op rij zorgt hij ervoor dat Lokomotief weer kan uitlopen naar een 53-36 voorsprong. 
Ruststand: 56-39. 

In het begin van het derde kwart is UBALL de betere ploeg en kan het de achterstand verkleinen tot 60-47. De wedstrijd gaat in deze fase vrijwel gelijk op en omdat Lokomotief met minimaal 7 punten verschil moet winnen is het enorm spannend. UBALL probeert met man en macht de achterstand nog verder te verkleinen, maar Lokomotief vecht voor wat het waard is. Bij een stand van 73-63 schieten Willem van der Togt en Lars Jansen de thuisploeg naar een ruimere voorsprong: 78-63. Eindstand derde kwart: 83-65.

Driepunters van UBALL spelers Mor Fall en Frank Schaftenaar geven UBALL weer hoop, maar Lennart Overdevest schiet met een driepunter de marge weer naar +14. Naarmate het vierde kwart vordert wordt het duidelijk dat Lokomotief de finale niet meer gaat mislopen. De ploeg speelt een van zijn beste wedstrijden van het seizoen en ondanks dat UBALL bijzonder goed partij biedt is Lokomotief duidelijk de betere ploeg. Halverwege het vierde kwart is de voorsprong 22 punten en wordt er op de tribunes al een klein feestje gevierd. In de slotminuten mag Wiebe van der Spek zijn opwachting maken en ook hij levert, net als alle anders spelers die vanavond binnen de lijnen komen, direct een bijdrage. Eindstand: 108-90. 

Met fantastisch teambasketball heeft Lokomotief de finale bereikt en mag het volgende week om 17:00 uur in Zwolle gaan proberen om ten koste van Grasshoppers uit Katwijk een geweldig seizoen te bekronen met een kampioenschap.  

Scores: Lars Jansen 23, Luke Essenstam 21, Willem van der Togt 21, Jan Driessen 10, Branko Olij 8, Laurens Yperlaan 7, Lennart Overdevest 7, Martijn van Noordenne 4, Wiebe van der Spek 3, Kevin Joukes en Ivo de Vreede 2.


Final Four 1 | 28 april | LOSS -6

Lokomotief verliest eerste halve finale in Utrecht

Lokomotief heeft in de eerste wedstrijd van de Final4 met 83-77 verloren van UBALL. De Rijswijkers wisten in Utrecht niet echt te overtuigen en moeten volgende week in de eigen van Zweedenzaal nog flink aan de bak om de finale te bereiken.
Na een prima openingsfase valt Lokomotief halverwege het eerste kwart ver terug. De bezoekers nemen de leiding met 2-8, maar een paar minuten later is de stand 9-11. Een driepunter van Lars Jansen zet Lokomotief op een 9-14 voorsprong. Daarna neemt UBALL de wedstrijd volledig over. Bij 20-14 neemt Lokomotief een time-out, maar UBALL laat zich niet uit zijn ritme halen en loopt verder uit naar 27-16 aan het einde van het eerste kwart.

In het tweede kwart blijft Lokomotief zoekende en zijn het Lennart Overdevest en Willem van der Togt die met driepunters de achterstand verkleinen tot 31-24. UBALL speelt duidelijk met meer passie en overtuiging en loopt weer uit naar 36-26. Als Lokomotief Branko Olij wat vaker zoekt in de aanval scoort het weer wat gemakkelijker. Verdedigend blijft de ploeg echter moeite houden om de Utrechtse aanval af te stoppen. Ruststand: 46-39.

In het derde kwart komt Lokomotief een stuk beter voor de dag. De ploeg lijkt de schroom wat van zich af te hebben gegooid en speelt duidelijk aggresiever. Twee minuten na de rust is de stand gelijk getrokken: 46-46. Vervolgens loopt UBALL toch weer snel uit naar een 56-49 voorsprong. Scores van Luke Essenstam, Martijn van Noordenne en Branko Olij zorgen ervoor dat de bezoekers weer op gelijke hoogte komen: 56-56. Een 7-0 run van UBALL zet Lokomotief op een 63-56 achterstand. Eindstand derde kwart: 67-59.

In het vierde kwart moet Lokomotief alle zeilen bijzetten om de achterstand niet erg groot te laten worden. Bij een stand van 71-59 wankelt de nummer 1 van de reguliere competitie. Lokomotief knokt voor wat het waard is, maar speelt duidelijk onder zijn niveau. Halverwege het vierde kwart is de achterstand opgelopen tot maar liefst 14 punten: 77-63. Dan beseft Lokomotief dat er iets moet gebeuren en zet vol aan voor de slotfase. In de laatste 5 minuten weet Lokomotief de achterstand nog te verkleinen tot 6 punten. Eindstand 83-77.

Volgende week zaterdag moet Lokomotief met minimaal 7 punten verschil winnen om de finale van de promotie divisie te halen. Zeker geen onmogelijke opgave, al zal Lokomotief wel beter moeten spelen dan in deze wedstrijd. De aanvangstijd in Rijswijk is 20:00 uur. 
Scores: Branko Olij 19, Lars Jansen 16, Luke Essenstam 16, Martijn van Noordenne 8, Lennart Overdevest 6, Willem van der Togt 6, Jan Driessen 4 en Ivo de Vreede 2.


Game 24 vs CobraNova | WIN 23

Lokomotief stelt eerste plaats veilig in Voorburg

In een beladen duel heeft Lokomotief zijn 23ste overwinning uit 24 wedstrijden geboekt en daarmee de eerste plaats in de competite veiliggesteld. Drie jaar geleden waren de rollen omgedraaid en wilde Lokomotief koste wat het kost winnen van streekgenoot CobraNova, dat toen top promotiedivisie speelde. Nu was CobraNova de underdog en was het bijzonder gemotiveerd om Lokomotief te verslaan.
In het eerste kwart ontstaat er direct een boeiend gevecht. Beide ploegen scoren niet makkelijk, maar geven elkaar ook weinig ruimte. Driepunters van Lars Jansen en Martijn van Noordenne zet Lokomotief op voorsprong: 3-6. Halverwege het kwart is de stand 9-10 en is het duidelijk dat de verdediging van beide ploegen goed staat waardoor het aanvallend zoeken is naar goede mogelijkheden. Driepunters, van Voorburg speler Hoessein Addow, zorgen voor het eerste gaatje voor de thuisploeg: 18-13. Na scores van Ivo de Vreede en Laurens Yperlaan is de stand weer 18-17. Eindstand eerste kwart 20-17.

Ook in het tweede kwart probeert CobraNova de bezoekers fysiek flink aan te pakken en Lokomotief heeft het daar duidelijk moeilijk mee. De ploeg krijgt voldoende open schoten maar weet die niet te verzilveren, terwijl de ploeg hier normaal gesproken wel raad mee weet. Gelukkig kunnen de Rijswijkers terugvallen op een prima verdediging waardoor CobraNova ook maar moeizaam tot scoren komt. Toch ontbreekt er felheid in het spel van Lokomotief waardoor de thuisploeg te veel rebounds en “loose balls” weet te bemachtingen. Ruststand: 29-27.

Na de rust is Lokomotief duidelijk een stuk feller en neemt het direct de leiding over van CobraNova: 29-30 na scores van Luke Essenstam. De wedstrijd is nog steeds enorm fysiek, maar Lokomotief kan in deze fase daar slimmer mee omgaan. De Lokomotief verdediging dwingt een aantal goede steals af en kan vanuit de omschakeling een kleine voorsprong pakken: 31-36. Dan weet CobraNova een 7-0 run te plaatsen en is de stand weer in het voordeel van de thuisploeg: 38-36. Na een driepunter van Lars Jansen is de stand 38-39. Het resterende deel van het derde kwart blijven beide ploegen dicht bij elkaar. Aanvallend is het niveau niet al te hoog, maar verdedigend valt er wel voldoende te genieten. Eindstand derde kwart: 44-46.

In het 4de kwart wordt de wedstrijd nog fysieker. Mede daardoor wordt er in de eerste minuten van het vierde kwart vrijwel niet gescoord. Lokomotief krijgt wel diverse kansen vanaf de vrije worplijn, maar ook deze schoten zijn niet aan de bezoekers besteed vandaag. Via scores van Jan Driessen en Lennart Overdevest neemt Lokomotief een 46-51 voorsprong. CobraNova neemt een time-out, maar Lokomotief lijkt nu op stoom te komen en loopt verder uit naar 46-55. Na 4 punten op rij van Jan Driessen is de stand 48-59. CobraNova vecht voor wat het waard is, maar de foutenlast begint de ploeg nu op te breken. In de slotfase laat Lokomotief zich niet meer verrassen en boekt het een 55-63 overwinning.


Eenvoudig langs UBALL | WIN 22

In de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competite heeft Lokomotief een eenvoudige 105-70 overwinning geboekt op UBALL. De kans is aanwezig dat beide ploegen ook in de FinalFour tegenover elkaar komen te staan.

Lokomotief begint scherp aan de wedstrijd. Via Luke Essenstam neemt de ploeg direct een 5-0 voorsprong. Lokomotief speelt in een hoog tempo en lijkt niet te kunnen missen. Na een aantal driepunters van Lars Jansen is de stand na 4 minuten 20-5. Aanvallend lijkt er geen maat te staan op de thuisploeg in dit kwart. Iedere speler die binnen de lijnen komt, scoort mee en dat maakt het voor de tegenstander bijzonder lastig om verdedigende stops te maken. Uiteindelijk scoort Lokomotief maar liefst 34 punten in het eerste kwart: 34-16.

In het tweede kwart komt UBALL beter in de wedstrijd. Vooral Stefan Mulder blijkt lastig af te stoppen en scoort er flink op los. Lokomotief behoudt een grote voorsprong maar moet wel toezien hoe UBALL steeds dichterbij komt. In de laatste 2 minuten voor de rust weet UBALL via een 0-6 run de achterstand terug te brengen tot 10 punten. Ruststand: 51-41.

In de eerste minuten na de rust gaan beide ploegen vrijwel gelijk op. Dan weet Lokomotief via een driepunter van Martijn van Noordenne uit te lopen naar 64-50. UBALL gaat wat fysieker spelen maar Lokomotief laat zich niet intimideren en weet de voorsprong steeds verder uit te bouwen. Scores van Willem van der Togt en een driepunter van Laurens Yperlaan zorgen voor een 74-56 stand in de 8ste minuut van het derde kwart. Bij UBALL beginnen de frustaties op te lopen en na een aantal technische en onsportieve fouten kan Lokomotief profiteren vanaf de vrije worplijn. Eindstand derde kwart: 81-61.

In het laatste kwart gelooft UBALL het wel en lijkt het zich al snel neer te leggen bij de onafwendbare nederlaag. Lokomotief blijft fanatiek spelen en loopt via prachtig teambasketball in een rap tempo uit naar een enorme voorsprong. Halverwege het laatste kwart is de stand 91-63. In de laatste minuten wordt het publiek nog getrakteerd op een aantal hoogtepunten maar is er van enige spanning geen sprake meer. Eindstand: 105-70.

Dankzij deze overwinning blijft Lokomotief thuis ongeslagen en behoudt het de koppositie in de promotiedivisie. Volgende week reist de ploeg af naar Voorburg om het daar in de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen op te nemen tegen streekgenoot CobraNova.

Scores: Lars Jansen 24, Branko Olij 16, Laurens Yperlaan 13, Willem van der Togt 13, Jan Driessen 10, Luke Essenstam 9, Lennart Overdevest 8, Martijn van Noordene 8, Ivo de Vreede 4, Steven Bontje 2.


Ook Beverwijk verslagen | WIN 21

Zaterdag 7 april om 20.45 uur speelde Lokomotief de 22ste wedstrijd van het seizoen. Racing Beverwijk was, in Beverwijk, de tegenstander en werd verslagen met 12 punten verschil.

Door Pieter Mourik – Lokomotief moet het in Beverwijk stellen zonder Jan Driessen, Steven Bontje (ziek) en Wiebe van der Spek (buitenland). Al snel wordt duidelijk dat Beverwijk, dat vecht tegen degratie, bijzonder gemotiveerd is om voor een stunt te zorgen. Lokomotief daarentegen begint een stuk minder scherp aan de wedstrijd en wordt verdedigend regelmatig verrast. Aanvallend laat Luke Essenstam goed spel zien voor de bezoekers, maar ook hij kan niet voorkomen dat Beverwijk het hele eerste kwart een voorsprong behoudt. Eindstand eerste kwart 22-18.

Ook in het tweede kwart kan Lokomotief niet de scherpte in de verdediging opbrengen die verwacht mag worden. Beverwijk loopt uit naar 26-18 en Lokomotief neemt al snel een time-out. Beverwijk gaat steeds fanatieker spelen en voelt dat er misschien wel iets te halen is vandaag. Een aantal minuten later is de achterstand voor de Rijswijkers zelfs opgelopen naar 34-22. Scores van Martijn van Noordenne en Luke Essenstam zorgen ervoor dat de achterstand wordt verkleind naar 34-29. De opleving blijkt van korte duur want Beverwijk loopt direct weer uit naar 39-29. In de slotfase van het tweede kwart is het Laurens Yperlaan die met 3 driepunters op rij zijn ploeg weer vrijwel naast Beverwijk schiet. Ruststand 41-40.

In het derde kwart is het toch weer Beverwijk dat het voortouw neemt en direct uitloopt naar 47-40. Dan lijkt Lokomotief eindelijk wakker te schrikken en gaat het een stuk fanatieker spelen. Scores van Branko Olij en Laurens Yperlaan zorgen voor een 0-11 run en de eerste voorsprong in de wedstrijd: 47-51. Lokomotief speelt nu met de juiste focus en fanatisme en loopt verder uit naar 50-59. Aanvallend wordt er goed teambasketball gespeeld en verdedigend worden er minder fouten gemaakt. Toch geeft Beverwijk zich niet zomaar gewonnen en knokt zich in de slotminuten van het derde kwart terug tot 61-67.

In het laatste kwart ontstaat er een mooi gevecht tussen twee ploegen die absoluut niet willen verliezen. Nadat Lars Jansen zijn ploeg met een driepunter op 64-70 schiet, komt Beverwijk toch weer terug tot 69-70. Vervolgens schakelt Lokomotief weer een tandje bij en loopt het via scores van Branko Olij en Luke Essenstam uit naar 69-79. Beverwijk probeert nog terug te komen in de wedsrtrijd maar moet pointguard Joost Smetsers missen die met een enkelblessure uitvalt. Lokomotief controleert nu de wedstrijd en geeft de voorsprong niet meer uit handen. Eindstand: 77-89.

Volgende week speelt Lokomotief zijn laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen. Tegenstander is UBALL uit Utrecht dat op de 4de plaats staat. Aanvang 21:00 uur

Scores: Branko Olij 16, Laurens Yperlaan 16, Luke Essenstam 15, Lars Jansen 15, Martijn van Noordenne 12, Willem van der Togt 10, Ivo de Vreede 3, Kevin Joukes 2


In tweede helft langs BV Groningen | WIN 20

Vorige week troffen beide ploegen elkaar al in Groningen, in die wedstrijd wist Lokomotief in het vierde kwart de wedstrijd naar zich toe te trekken. Ook in de van Zweedenhal bleek BV Groningen een lastige opponent voor de trotse koploper van de promotiedivisie. Beide Lokomotief waren alle 12 selectiespelers beschikbaar.

De thuisploeg kende een uitstekende start van de wedstrijd en nam direct een 8-0 voorsprong. Na een time-out van BV Groningen lijken de Groningers beter bij de les. Toch weet de thuisploeg het hoge niveau vast te houden en na 6 minuten is de stand 18-8. BV Groningen vecht voor een Final4 plaats en dat is te zien aan de intensiteit die de ploeg in de wedstrijd stopt. Als Lokomotief gaat wisselen is het even zoeken naar de juiste flow en dat biedt BV Groningen de kans om terug te komen in de wedstrijd. Eindstand eerste kwart 21-20.

In het tweede kwart zakt Lokomotief verder weg. Aanvallend lijkt de ploeg, net als vorige week in Groningen, machteloos tegen de wisselverdedigingen. De bezoekers spelen zeer fysiek en omdat er veel mag van de scheidsrechters moet Lokomotief zich aanpassen. Dat lukt slechts beperkt. BV Groningen pakt de controle over de wedstrijd en Lokomotief zoekt naar mogelijkheden om aanvallend weer het juiste ritme op te pakken. Uiteindelijk scoort Lokomotief slechts 10 punten in het tweede kwart en moet het toe zien hoe BV Groningen een 31-38 voorsprong pakt bij de rust.

Na de rust tapt Lokomotief uit een ander vaatje. De ploeg speelt met veel meer energie en weet ook het tempo in de aanval op te schroeven. Fysiek is BV Groningen nu niet meer de bovenliggende ploeg. Branko Olij neemt veel scores voor zijn rekening en lijkt vrijwel niet te kunnen missen. Lokomotief weet de achterstand in een mum van tijd om te zetten in een voorsprong. 45-44. Het lukt de thuisploeg niet om direct een grotere voorsprong te nemen, daarvoor speelt BV Groningen te goed. Er worden prachtige fysieke duels uitgevochten en de wedstrijd gaat lang gelijk op. Aan het einde van het derde kwart weet Lokomotief een klein gaatje te slaan. Eindstand derde kwart 55-50.

Het vierde kwart laat een zelfde wedstrijdbeeld zien. Beide ploegen werken keihard en spelen behoorlijk fysiek. Na 2 minuten in het kwart zorgt Jan Driessen voor een hoogtepunt in de wedstrijd, na een verdedigende rebound dribbelt hij het hele veld over om vervolgens te scoren via een snoei harde dunk over een speler van BV Groningen heen. Het geeft de thuisploeg een flinke boost en het energie level gaat nog verder omhoog. Lokomotief is niet van plan de ongeslagen status in eigen huis uithanden te geven en laat vooral verdedigend prima spel zien. Met een 71-61 boekt de thuisploeg de 20-ste overwinning in 21 wedstrijden.

Scores: Brank Olij 20, Lars Jansen 10, Ivo de Vreede 10, Lennart Overdevest 9, Martijn van Noordenne 8, Jan Driessen 5, Laurens Yperlaan 4, Willem van der Togt 3, Luke Essenstam 2


BV Groningen verslagen in Groningen | WIN 19

BV Groningen werd in Groningen verslagen met 48-59 nadat de stand aan het eind van Q3 36-31 was.

Volgende week komen de Groningers naar Rijswijk.


Game vs Groene Uilen | WIN 18

Na de nederlaag afgelopen weekend tegen rivaal Grasshoppers, is Lokomotief gebrand om een goede prestatie neer te zetten in de wedstrijd tegen Groene Uilen uit Groningen. En dat lukt: 113-79 winst.

Lokomotief herpakt zich tegen Groene Uilen

Nadat de ploeg het vorige week volledig liet afweten tegen Grasshoppers, speelde het gisteren een zeer sterke wedstrijd tegen Groene Uilen. Zonder Laurens Yperlaan (blessure), Luke Essenstam (buitenland) en Willem van der Togt (ziek) won Lokomotief in een uiterst aantrekkelijke wedstrijd met 113-79 van de nummer 3.

Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Lokomotief iets recht wilde zetten. De ploeg speelde met heel veel inzet en had ook de juiste focus. Toch ging de wedstrijd in de beginfase gelijk op doordat Groene Uilen ook erg sterk begon aan de wedstrijd. Beide ploegen leken bijna niet te kunnen missen. Halverwege het eerste kwart is de stand 13-13. Bij Lokomotief komen de meeste scores van uitblinker Lennart Overdevest, bij Groene Uilen zijn vooral Yannick van der Ark en Luuk Kortekaas productief. Als Lokomotief een 5-0 run plaatst en uitloopt naar 20-15 neemt Groene Uilen een time-out en kunnen beide ploegen even op adem komen. Het tempo blijft enorm hoog en ook de schotpercentages die beide ploegen halen zijn bovengemiddeld. Het kwart eindigt met een 32-21 stand na een driepunter van Lennart Overdevest die daarmee al zijn 15de punt laat aantekenen.

Ook in het tweede kwart scoren beide ploegen er flink op los. Het is niet dat er slecht verdedigd wordt, maar het lijkt wel of bijna iedere kans verzilverd wordt. In dit kwart drukt aanvoerder Lars Jansen wat meer zijn stempel op de wedstrijd, maar de scores blijven van verschillende spelers komen. Toch kan Lokomotief niet echt een ruime voorsprong nemen omdat Groene Uilen ook goed speelt en moeilijk af te stoppen is. In de 7de minuut is de stand 51-41 en neemt Lokomotief een time-out. Een prachtige score van Steven Bontje en scores van Lars Jansen zorgen voor een 55-41 voorsprong. In de slotminuut wordt Ivo de Vreede goed vrijgespeeld, maar als hij probeert de dunken wordt er een fout op hem gemaakt. Beide vrije worpen worden gemaakt en daarmee komt de ruststand op 59-45.

Het kwart wordt geopend met een driepunter van Lars Jansen. Branko Olij begint zich dan nadrukkelijker met de scores te bemoeien en mist slechts sporadisch een doelpoging. Bij een stand van 68-52 in de 3de minuut van het kwart plaatst Lokomotief een 6-0 run en vergroot het daarmee de voorsprong naar 74-52. Een van de vele hoogtepunten van het kwart is een steal van Jeroen Overdevest die nadat hij zelf balverlies lijdt de bal vrijwel direct weet terug te stelen. In het resterende deel van het derde kwart gaat de wedstrijd gelijk op en kan Lokomotief dus de grote voorsprong vasthouden. Eindstand derde kwart: 89-65.

Ook in het laatste kwart blijft Lokomotief geconcentreerd en fanatiek spelen. Lars Jansen en Lennart Overdevest blijven veel driepunters raak schieten en ook Kevin Joukes laat zich nardukkelijk gelden in dit kwart. Groene Uilen probeert nog terug te komen in de wedstrijd door met fysiek spel de grenzen op te zoeken. Er mag veel, dus moet de thuisploeg goed bij de les blijven. Dat gebeurt ook en daarmee komt de eindzege niet meer in gevaar. Het slotakkoord is voor Lennart Overdevest die zijn vijfde driepunter binnen schiet. Eindstand: 113-79.

Volgende week zondag reist de ploeg al vroeg af naar Groningen om daar om 12:30 tegen BV Groningen te spelen.

Scores: Lennart Overdevest 26, Lars Jansen 25, Branko Olij 18, Martijn van Noordenne 11, Jan Driessen 11, Kevin Joukes 8, Ivo de Vreede 6, Steven Bontje 6, Jeroen Overdevest 2


Grasshoppers uit | LOSS 1

Lokomotief verliest ongeslagen status

Na 17 opeenvolgende overwinningen heeft Lokomotief zaterdagavond in Katwijk de eerste nederlaag van het seizoen moeten incasseren. Grasshoppers was in deze wedstrijd duidelijk de betere ploeg en won eenvoudig met 82-62.Lokomotief speelt zonder Laurens Yperlaan en de zieke Luke Essenstam is slechts beperkt inzetbaar.

In de eerste aanval plaatst Bas Roozendaal direct een harde dunk en zorgt daarmee gelijk voor euforie bij de thuisploeg. Lokomotief heeft duidelijk moeite om in de wedstrijd te komen. Halverwege het kwart kijken de bezoekers tegen een 14-7 achterstand aan. Dan gooit Lokomotief de schroom wat van zich af en komt het via Branko Olij beter in de wedstrijd. Na 8 minuten is de stand vrijwel gelijk: 16-15. In de laatst anderhalve minuut van het eerste kwart valt Lokomotief toch weer stil en kan Grasshoppers wat uitlopen. Eindstand eerste kwart: 19-15.

In het tweede kwart komen beide ploegen maar moeizaam tot scoren. Tot halverwege het kwart kan geen van de ploegen een echt gaatje slaan, maar blijft Grasshoppers wel een kleine voorsprong behouden: 27-22. Dan plaatst de thuisploeg vooral via Koen van Grimbergen een 6-0 run en loopt het uit naar 33-22. Lokomotief neemt een time-out en probeert het tij te keren. Als Lokomotief toch iets terug lijkt te komen vlak voor de rust, kan Grasshoppers in de slotminuut wederom weglopen bij de Rijswijkers. Ruststand: 45-30.

Ook in het derde kwart blijft Lokomotief veel moeite hebben met het verzilveren van kansen. Er worden maar heel weinig afstandsschoten gemaakt en ook in de buurt van de basket weten buiten Branko Olij maar weinig spelers te scoren. Grasshoppers heeft minder moeite met scoren en weet vooral het enorme reboundoverwicht goed uit te buiten. Na 4 minuten in het kwart kijken de bezoekers tegen een behoorlijk grote achterstand aan en is de ploeg flink tegen zichzelf aan het vechten: 51-33. Als Lokomotief overschakelt op een zoneverdediging lijkt men het momentum even naar zich toe te kunnen trekken. Een aantal verdedigende stops zorgen voor kansen in de aanval maar nog steeds worden deze slechts af en toe verzilvert. Ook blijven de aanvalsrebounds die Grasshoppers keer op keer weet te pakken een groot probleem en mede daardoor kan Lokomotief niet echt dichterbij komen. In het tweede deel van het derde kwart loopt Grasshoppers eenvoudig weg bij het machteloze Lokomotief. Een flink afstraffing dreigt. Eindstand derde kwart 70- 42.

In het vierde kwart blijft Lokomotief knokken voor een goed resultaat maar beseft het dat de wedstrijd niet meer gewonnen kan worden. In de laatste minuten kan het de eindstand nog iets draaglijker maken, maar moet het uiteindelijk toch een flinke nederlaag incasseren. Eindstand 82-62.

Volgende week speelt Lokomotief om 18:45 thuis tegen Groene Uilen dat op de derde plaats staat.
Scores: Branko Olij 18, Lars Jansen 16, Jan Driessen 6, Ivo de Vreede 6, Lennart Overdevest 4, Willem van der Togt 4, Wiebe van der Spek 3, Martijn van Noordenne 2, Luke Essenstam 2, Steven Bontje 1


Punch verslagen | WIN 17

Lokomotief zet zegereeks voort

Ook na de uitwedstrijd tegen Punch uit Delft is Lokomotief nog ongeslagen in de promotiedivisie. Bij Lokomotief ontbreekt Laurens Yperlaan nog met een enkelblessure.

De openingsfase is zeer matig. Beide ploegen missen scherpte en grossieren in balverlies en missers. Punch weet zich als eerste te onttrekken aan de malaise en neemt een 8-0 voorsprong. Al vroeg neemt Lokomotief een time-out om de boel op scherp te zetten. Pas na 3:30 scoort Lokomotief de eerste punten via Martijn van Noordenne. Als Willem van der Togt binnen de lijnen komt geeft hij zijn ploeg een goede impuls (7 punten in het eerste kwart). In een paar minuten tijd draaien de bezoekers de achterstand om in een 11-13 voorsprong. Verdedigend heeft zijn zaakjes inmiddels goed voor elkaar, maar aanvallend ontbreekt nog steeds scherpte. Eindstand eerste kwart 13-17.

Aan het begin van het tweede kwart scoort Lennart Overdevest een aantal keren achter elkaar en lijkt Lokomotief op dreef te komen. Toch kan de ploeg de voorsprong niet vergroten omdat Punch via Filipan en Stolk ook makkelijk scoort. Na een driepunter van Lars Jansen en een score van Branko Olij loopt Lokomotief uit naar 22-31. Halverwege het tweede kwart moet Lokomotief verder zonder aanvoerder Lars Jansen die na twee technische fouten het veld moet verlaten. Lokomotief lijkt even van slag en moet toezien dat Punch terugkomt tot 26-28. Scores van Branko Olij en een driepunter van Lennart Overdevest in het rustsignaal zorgen ervoor dat Lokomotief met een 30-36 voorsprong gaat rusten.

Na de rust plaatst Lokomotief direct een 0-6 run en lopen de bezoekers uit naar 30-42. Halverwege heeft Lokomotief een 36-49 voorsprong en controle over de wedstrijd. In het tweede deel van het derde kwart houden beide ploegen elkaar in evenwicht. Lokomotief zoekt Branko Olij veel op en die weet wel raad met de geboden kansen. Eindstand derde kwart: 39-53.

In het laatste kwart probeert Punch de verdedigende druk flink op te voeren en moet Lokomotief bij de les blijven om de voorsprong niet weg te geven. Aan de hand van de goed spelende Lennart Overdevest blijft Lokomotief controle houden door vooral hard te werken in de verdediging en veel rebounds te pakken. Het spel is lang niet altijd even goed, maar Lokomotief komt niet echt meer in gevaar en boekt de 17de opeenvolgende overwinning. Eindstand: 59-66

Volgende week gaat de ploeg op bezoek bij Grasshoppers uit Katwijk dat met één verloren wedstrijd op de tweede plaats staat.

Scores: Branko Olij 18, Lennart Overdevest 14, Willem van der Togt 10, Luke Essenstam 7, Martijn van Noordenne 6, Jan Driessen 4, Lars Jansen 3, Ivo de Vreede 2, Kevin Joukes 2.


Ongeinspireerde winst in Amsterdam | WIN 16

Na de overwinning op Grasshoppers vorige week moet Lokomotief nu aantreden tegen Harlemlakers dat op de laatste plaats staat. Laurens Yperlaan was vanwege een enkelblessure niet inzetbaar.
Lokomotief begint goed en weet via Branko Olij al snel een 4-13 voorsprong te nemen. Na een time-out van Harlemlakers valt Lokomotief stil en begint de thuisploeg juist beter te draaien: 10-15. Na scores van Willem van der Togt en Lennart Overdevest loopt Lokomotief uit naar een 12-22 stand aan het einde van het eerste kwart.

In het tweede kwart zakt de koploper van de promotie divisie terug naar een bedenkelijk niveau. De ploeg mist heel veel open schoten en moet een aantal driepunters incasseren. Pas na 3 minuten in dit kwart weet Lokomotief voor het eerst te scoren en moet het Harlemlakers naast zich dulden: 24-24. Een aantal scores van Luke Essenstam zorgen ervoor dat de Rijswijkse ploeg weer een 24-32 voorsprong neemt. In de slotminuten voor de rust blijft Lokomotief slordig en ongeinspireerd spelen en kan Harlemlakers goed in de buurt blijven. Ruststand 29-34.

Na rust brengt Martijn van Noordenne wat vuur in het spel van Lokomotief. Een fanatieke verdediging levert veel balwinsten op en die worden eenvoudig verzilvert. Na een driepunter van Steven Bontje is de stand 29-43. Na 7 punten van rij van Harlemlakers neemt Lokomotief een time-out. Via Steven Bontje en Lars Jansen vergroot Lokomotief de voorsprong, maar steeds als de ploeg een grote voorsprong opbouwt verdwijnt die weer als sneeuw voor de zon. Harlemlakers weet met wisselverdedigingen de aanval van Lokomotief goed te ontregelen. Aan het einde van het derde kwart is de stand 48-54.

In het vierde kwart wankelt Lokomotief na 5 punten op rij van Harlemlakers: 53-54. Lars Jansen geeft zijn ploeg weer wat lucht door 4 punten te scoren: 53-58. Lokomotief lijkt de weg omhoog weer gevonden te hebben en loopt na een aantal scores van Kevin Joukes uit naar: 55-65. In de slotfase van de wedstrijd controleert Lokomotief de voorsprong en boekt het de 16ste opeenvolgende overwinning: 65-78.

Lokomotief wint moeizaam en speelt een zeer matige wedstrijd. Toch verdient Harlemlakers een compliment voor de manier waarop het heeft gespeeld. De thuisploeg is er in geslaagd om het spel van de koploper te ontregelen.

Volgende week gaat Lokomotief op bezoek bij Punch in Delft.

Scores: Branko Olij 18, Lars Jansen 17, Lennart Overdevest 8, Luke Essenstam 8, Steven Bontje 7, Kevin Joukes 6, Jan Driessen 4, Ivo de Vreede 4, Martijn van Noordenne 3, Willem van der Togt 3.


Winst van Grasshoppers | WIN 15

Lokomotief verslaat Grasshoppers in enerverend duel

Al weken was uitgekeken naar de clash tussen de twee nog ongeslagen koplopers van de promotie divisie. In een afgeladen Van Zweedenhal in Rijswijk heeft het publiek kunnen genieten van een wedstrijd die misschien niet altijd even goed was, maar wel enorm boeiend. Grasshoppers is enigszins gehavend naar Rijswijk gekomen en zal met een kleinere rotatie moeten spelen. 
Lokomotief start goed en neemt na driepunters van Martijn van Noordenne en Lars Jansen een voorsprong van 9-2. Na een time-out van Grasshoppers komt de ploeg uit Katwijk beter in zijn spel en heeft Lokomotief even moeite om het ritme weer op te pakken: 9-11 na 4 minuten. Pas na 3 minuten weet Lokomotief weer te scoren via Branko Olij. Als Willem van der Togt (18 jaar) binnen de lijnen komt geeft hij zijn ploeg een goede impuls. Met snelheid en lef zorgt hij er voor dat Lokomotief met een voorsprong van 20-15 het eerste kwart positief kan afsluiten.

Aan het begin van het tweede kwart heeft Lokomotief veel moeite om de Katwijkse aanval af te stoppen. Met een 4-11 run neemt Grasshoppers de leiding weer over: 24-26. Vooral Jesper Jobse is moeilijk af te stoppen in deze fase van de wedstrijd. Als Laurens Yperlaan een drive fraai afrondt lijkt de thuisploeg zich weer wat te herpakken. Maar 5 punten op rij van Jobse zorgen er toch weer voor dat Lokomotief achter de feiten aan blijft lopen. Als Lars Jansen in korte tijd 6 punten scoort komt de thuisploeg weer bijna op gelijke hoogte: 32-34 met nog 3 minuten te gaan voor de rust. Bij Grasshoppers neemt Bas Roozendaal het voortouw in de resterende minuten voor de rust, maar Lokomotief blijft goed in het spoor mede dankzij een aantal goede acties van Luke Essenstam. Met een driepunter bepaalt Lars Jansen de ruststand: 39-41.

In het derde kwart plaatst Lokomotief direct een 6-0 run na scores van Lennart Overdevest (2) en Branko Olij (4). Lennart Overdevest heeft vooral verdedigend een belangrijke bijdrage door afwisselend Joey Schelvis en Jesper Jobse flink onder druk te houden. Geen van beide ploegen weet echt een gaatje te slaan en daarom blijft de wedstrijd enorm spannend. Aan het einde van het derde kwart is de stand 53-53.

In het laatste kwart heeft Lokomotief in de eerste minuten het beste van het spel. De goed spelende Ivo de Vreede (18 jaar) wordt een aantal keer goed vrijgespeeld en Lokomotief neemt de leiding in de wedstrijd 59-55. Via Jobse en Roozendaal komt Grasshoppers weer op gelijke hoogte, maar Lars Jansen en Branko Olij brengen de voorsprong weer terug naar 4 punten: 63-59. Lokomotief loopt verder uit naar 68-61 en Grasshoppers lijkt moeite te hebben om de hoge intensiteit vast te houden. Bij Lokomotief valt Laurens Yperlaan uit met een enkelblessure en doordat ook de foutenlast de ploeg flink begint op te spelen, moet er nog flink gewisseld worden in de laatste minuten. Grasshoppers probeert zich terug te knokken in de wedstrijd, maar Lokomotief is vastberaden om de voorsprong niet meer uit handen te geven. Eindstand: 79-72.

Over 3 weken treffen beide ploegen elkaar wederom, dit keer in Katwijk. Lokomotief gaat volgende zaterdag op bezoek bij Harlemlakers in Amsterdam.

Scores: Lars Jansen 26, Branko Olij 14, Martijn van Noordenne 10 ,Luke Essenstam 8, Ivo de Vreede 6, Willem van der Togt 5, Lennart Overdevest 4, Laurens Yperlaan 4, Kevin Joukes 2


Game vs Landslake | WIN 14

Lokomotief boekt ruime zege in Landsmeer

Na een week rust moest Lokomotief op bezoek in Landsmeer bij de kampioen in het prachtige Indoorsportcentrum. Natuurlijk gingen de gedachten terug naar de 2de halve finale van het vorige seizoen waarin Lokomotief in de slotfase onderuit ging en het de finale misliep. Landslake Lions is niet meer de sterke ploeg die het vorig seizoen was, maar beschikt wel degelijk nog steeds over een aantal uitstekende promotie divisie spelers.

Lokomotief start enorm scherp aan de wedstrijd. Vanuit een felle verdediging wordt de tegenstander flink onder druk gezet. Aanvallend schiet de ploeg tegen een zeer hoog percentage zijn driepunters raak. Het zijn vooral Martijn van Noordenne en Luke Essenstam die voor de scores zorgen. Na 3 minuten is de stand al 4-17. Na een time-out komt Landslake via Julian Jaring enigszins terug in de wedstrijd. Als Jan Driessen binnen de lijnen komt weet hij Jaring aan banden te leggen. Lokomotief blijft in een hoog tempo spelen en scoort gemakkelijk. Ook Laurens Yperlaan bemoeit zich nadrukkelijk met de scores en Lokomotief loopt steeds verder weg bij de thuisploeg. Na 7 minuten is de stand: 12-29. Ondanks de grote voorsprong verslapt Lokomotief niet. De ploeg verdedigt uitstekend en blijft aanvallend de juiste keuzes maken. Ruststand: 26-37.

In het derde kwart wordt snel duidelijk dat de grote voorsprong de wedstrijd geen goed doet. Lokomotief probeert het hoge niveau van de eerste helft vast te houden, maar slaagt daar niet in. De ploeg loopt nog wel wat verder uit maar het sprankelende van de eerste helft is er vanaf. Als Landslake een aantal punten van de grote achterstand afsnoept is het Luke Essenstam die met 3 driepunters achter elkaar zorgt dat de voorsprong oploopt naar 35 punten. Eindstand derde kwart 43-78.

In het vierde kwart probeert Landslake de schade te beperken. Lokomotief gelooft het wel en weet dat de wedstrijd al lang is gespeeld. Uiteindelijk wordt er een ruime 65-90 overwinning geboekt.

Volgende week ontvangt Lokomotief medekoploper Grasshoppers in Rijswijik. Aanvang 21:00 uur.

Scores: Luke Essenstam 19, Martijn van Noordenne 18, Branko Olij 14, Laurens Yperlaan 13, Jan Driessen 9, Lars Jansen 8, Lennart Overdevest 3, Steven Bontje 2, Kevin Joukes 2, Ivo de Vreede 2.


BS Leiden verslagen | WIN 13

Lokomotief verslaat ook Leiden

In een behoorlijk fysieke wedstrijd heeft Lokomotief streekgenoot Leiden met ruime cijfers verslagen. De thuisploeg speelde zeker in de eerste helft een sterke wedstrijd. 
Vanaf de eerste minuut zet Lokomotief de Leidenaren flink onder druk die daardoor regelmatig balverlies lijden. Via Branko Olij en Steven Bontje loopt Lokomotief uit naar 8-2. Als Jan Driessen een fastbreak verzilvert met een fraaie dunk brengt hij het publiek in beroering. Na een driepunter van Martijn van Noordenne is de stand 13-4. Leiden probeert met fysiek spel terug te komen in de wedstrijd en komt langzamerhand beter in zijn spel. Als Laurens Yperlaan binnen de lijnen komt geeft hij zijn ploeg een goede impuls door direct een driepunter binnen te schieten. Het kwart eindigt met een driepunter van Willem van der Togt in de zoemer. Eindstand eerste kwart: 32-16.

In het tweede kwart gaat Laurens Yperlaan door met scoren. Verdedigend heeft Lokomotief zijn zaakjes goed voor elkaar. De ploeg geeft veel druk en is scherp in de verdedigende rotaties. Na een driepunter van Luke Essenstam heeft de thuisploeg al vroeg een zeer ruime voorsprong opgebouwd: 39-18. Ook Ivo de Vreede zorgt voor een positieve impuls in zijn eerste minuten door direct de eerste bal die hij krijgt af te dunken. Als hij enkele aanvallen daarna wederdom een goed uitgespeelde aanval afdunkt staat het publiek op de banken. De wedstrijd wordt steeds harder en af en toe zelfs wat onsportief. De scheidsrechters proberen dit de kop in te drukken door een aantal onsportieve en technische fouten uit te delen. Aanvoerder Lars Jansen bepaalt met 2 rake vrije worpen de ruststand op 53-34.

Na de rust maakt Lokomotief direct duidelijk dat er voor Leiden niet veel hoop meer is op een goed resultaat: 58-35. De Rijswijkse verdediging staat nog steeds prima, maar aanvallend is de ploeg nu duidelijk wat minder scherp dan in de eerste helft. Relatief eenvoudige kansen worden gemist en dat maakt de wedstrijd wat minder aantrekkelijk voor het publiek. Toch weet Lokomotief het kwart winnend af te sluiten en daarmee de ruime voorsprong te consolideren. Eindstand derde kwart: 72-51.

In het laatste kwart blijft het aanvallend wat rommelig en zijn er slechts sporadisch wat hoogtepunten te bewonderen. Doordat Lokomotief verdedigend wel goed bij de les blijft weet het de bezoekers op slechts 11 punten te houden in dit kwart. Dat is voldoende om de voorsprong te vergroten en een ruime 88-62 te boeken.

Een goede overwinning voor Lokomotief tegen een ploeg die duidelijk meer kwaliteiten heeft dan de plaats op de ranglijst op dit moment laat zien. Volgende week heeft Lokomotief geen wedstrijd.

Scores: Lars Jansen 17, Laurens Yperlaan 16, Luke Essenstam 12, Branko Olij 9, Jan Driessen 8, Lennart Overdevest 7, Ivo de Vreede 6, Steven Bontje 6, Willem van der Togt, Martijn van Noordenne 3


Akrides uit verslagen | WIN 12

Lastige avond in IJmuiden voor Lokomotief

Nieuwkomer Akrides heeft het Lokomotief behoorlijk lastig gemaakt. Toch trekt de koploper van de promotie divisie uiteindelijk aan het langste eind en boekt het een verdiende maar zwaar bevochten 53-64 overwinning.
In de openingsfase loopt Lokomotief direct uit naar een 0-7 voorsprong. De thuisploeg komt vervolgens terug tot 5-7, maar een driepunter van Jan Driessen zet de bezoekers weer op 5-10. Lokomotief verdedigt goed waardoor Akrides duidelijk veel moeite heeft om goede kansen te creëren. Aanvallend komt Lokomotief ook niet echt los, het afstandsschot wil niet vallen en dus komen de meeste scores vanuit de bucket. Eindstand eerste kwart: 9-16.

In het tweede kwart komt Akrides beter in de wedstrijd. Dankzij een aantal aanvallende rebounds weet de ploeg veel tweede kansen te creëren. Na een aantal driepunters komt de thuisploeg bijna langszij: 19-20. Als Lokomotief het aanvallend weer meer inside zoekt via Branko Olij gaat de aanval beter lopen en kan de ploeg weer een 22-28 voorsprong nemen. Na een driepunter van Lennart Overdevest is de voorsprong 11 punten, maar in de slotminuten kan Akrides toch weer dichterbij komen. Ruststand: 27-33

In het derde kwart schakelt Akrides om naar een zoneverdediging. Lokomotief weet de zone goed aan te vallen en steeds kansen onder het bord te creëren die meestal door Luke Essenstam en Branko Olij worden verzilverd. In het tweede deel van het derde kwart wordt er te veel van afstand geschoten. Beide ploegen schieten echter tegen een laag percentage en derhalve wordt er maar weinig gescoord. Toch is de wedstrijd boeiend doordat er hard wordt verdedigd en beide ploegen aan elkaar gewaagd zijn. Eindstand derde kwart: 41-47.

Akrides probeert met een zonepress de Rijswijkse aanval verder te ontregelen, maar Lokomotief lijkt hier juist van te profiteren. Nadat de press is gebroken kan de ploeg een paar keer gemakkelijk scoren onder het bord en uitlopen naar 44-53. Na scores van Laurens Yperlaan en Branko Olij is de voorsprong 46-57 en vlucht Akrides in een time-out. Lars Jansen, die in de eerste 3 kwarten aanvallend niet echt zijn stempel kon drukken, lijkt eindelijk los te komen en kan via een aantal sterke penetraties de voorsprong van zijn ploeg vasthouden. Akrides blijft knokken voor een goed resultaat maar Lokomotief heeft de wedstrijd onder controle. In de slotminuten van de wedstrijd worden er veel fouten gemaakt en is het zaak voor Lokomotief om het hoofd koel te houden. Dat lukt en daarmee wordt de 12de overwinning veiliggesteld. Eindstand 53-64.


Scores: Branko Olij 14, Luke Essenstam 12, Jan Driessen 11, Lars Jansen 8, Laurens Yperlaan 7, Martijn van Noordenne 7, Lennart Overdevest 5.


Eerste game in 2018 vs Red Giants | WIN 11

Lokomotief zonder veel problemen langs Red Giants

In een goed gevulde van Zwedenzaal in Rijswijk heeft Lokomotief met 92-59 gewonnen van Final4 kandidaat Red Giants uit Meppel. De wedstrijd was zeker niet van een al te hoog niveau mede doordat beide ploegen een aantal weken niet hadden getraind en gespeeld en daardoor scherpte misten.

In het eerste kwart weet Lokomotief steeds goede schotopties te creëren, maar is de ploeg erg slordig in de afwerking. Als Jan Driessen een drive snoeihard afdunkt, lijkt er wat meer beleving in de wedstrijd te komen. Red Giants kan vooral dankzij een aantal driepunters in de buurt blijven van de Rijswijkers. De thuisploeg heerst in de rebound en weet daardoor uit te lopen naar een 20-12 voorsprong aan het einde van het eerste kwart.

In het tweede kwart schakelt Red Giants om naar een zoneverdediging. Het duurt even voordat de thuisploeg de zone aanval goed neer weet te zetten en doordat men vaak in een te laag tempo speelt worden er te weinig goede kansen gecreëerd. Red Giants kan terugkomen tot 25-21. Dan wordt Branko Olij een paar keer goed vrijgespeeld en begint de aanval van de thuisploeg weer beter te lopen. Driepunters van Lennart Overdevest en Lars Jansen zorgen voor een ruime voorsprong vlak voor de rust. Rusland 40-23.

In het derde kwart loop Lokomotief snel en eenvoudig weg bij Red Giants na 2 scores van Martijn van Noordenne en een score en een driepunter van Lars Jansen: 49-25. Zonder echt goed te spelen heeft Lokomotief weinig tegenstand te duchten van Red Giants en dat zorgt er mede voor dat de thuisploeg af en toe erg slordig omspringt met de kansen die worden gecreëerd. Eindstand derde kwart: 68-41.

Willem van de Togt opent de score in het laatste kwart. Laurens Yperlaan speelt met heel veel energie en ziet zijn werklust beloond met een aantal fraaie steals. Ook weet hij in een paar minuten tijd drie driepunters binnen te schieten.

De wedstrijd is natuurlijk al lang gespeeld en dat maakt het spel er niet aantrekkelijker op. Lokomotief boekt uiteindelijk een ruime 92-59 overwinning en blijft daardoor ongeslagen koploper.

Volgende week gaat de ploeg op bezoek bij Akrides uit IJmuiden dat het als nieuwkomer verrassend goed doet in de promotiedivisie.
Scores: Lars Jansen 17, Branko Olij 15, Jan Driessen 11, Laurens Yperlaan 10, Lennart Overdevest 10, Martijn van Noordenne 9, Luke Essenstam 6, Steven Bontje 4, Willem van der Togt 4, Ivo de Vreede 4 en Kevin Joukes 2.


CobraNova knokt! | WIN 10

Lokomotief wint streekderby van CobraNova

Lokomotief blijft ook na 10 wedstrijden nog ongeslagen in de promotie divisie door streekgenoot CobraNova thuis met 98-82 te verslaan. De overwinning kwam minder gemakkelijk tot stand dan misschien vooraf was verwacht omdat CobraNova zich kranig verweerde. 

In het eerste kwart houden beide ploegen elkaar goed in evenwicht. Lokomotief scoort vooral inside via Luke Essenstam en Branko Olij en CobraNova schiet tegen een hoogpercentage van afstand. Lokomotief probeert de bezoekers met pressverdedigingen onder druk te zetten, maar ondanks dat deze taktiek diverse balwinsten oplevert, kan CobraNova er ook van profiteren. Beide ploegen scoren gemakkelijk en daarmee is de wedstrijd een aantrekkelijk schouwspel. Eindstand eerste kwart 26-25.

Lennart Overdevest opent het tweede kwart met een driepunter maar CobraNova blijft goed in het spoor van de thuisploeg en pakt zelfs een kleine voorsprong. Steeds als Lokomotief een kleine run lijkt te plaatsen, schiet CobraNova zich van afstand weer langszij. Vlak voor de rust scoort Luke Essenstam 4 punten op rij en bepaalt daarmee de ruststand op 46-44.

In de rust past Lokomotief de verdedigende taktiek aan in de hoop meer grip te krijgen op de tegenstander. Na een score van Lars Jansen, scoort CobraNova twee keer en komt het weer op gelijke hoogte. Dan plaatst Lokomotief een 8-0 run dankzij driepunters van Lennart Overdevest en Luke Essenstam: 56-48. Aanvallend is Lokomotief niet af te stoppen door de Voorburgers in dit kwart (33 punten). Verdedigend heeft Lokomotief zijn zaken beter op orde, maar CobraNova blijft met scherp schieten en scoort ook meer inside in deze fase. Als CobraNova de achterstand heeft verkleind tot 71-66, loopt Lokomotief dankzij 8 punten op rij van Martijn van Noordenne weer uit naar 79-66 aan het einde van het derde kwart. 

Na wederom een driepunter van Martijn van Noordenne en een score van Laurens Yperlaan is de stand 84-68. CobraNova blijft vechten voor een goed resultaat en daardoor blijft de wedstrijd aantrekkelijk. In het resterende deel van het laatste kwart houden beide ploegen elkaar in evenwicht en daarmee wordt de eindstand bepaald op 98-82.

Lokomotief speelde zeker niet zijn beste wedstrijd van het seizoen maar boekt een verdiende overwinning op een dapper CobraNova dat vrijuit en met veel energie speelde. De komende twee weken staan er geen wedstrijden gepland. 

Scores: Luke Essenstam 25, Lars Jansen 20, Branko Olij 17, Lennart Overdevest 15, Martijn van Noordenne 11, Laurens Yperlaan 4, Jan Driessen 4, Kevin Joukes 2.


UBALL uit | WIN 9

Zaterdag 9 december speelde Loko vs Uball in Utrecht. Uitslag winstpartij 66-79.


Game vs Beverwijk | WIN 8

Matig Lokomotief verslaat Racing Beverwijk

Na een weekje rust ontvangt Lokomotief Racing Beverwijk in Rijswijk. De nieuwkomer in de promotie divisie is nog puntloos en aangezien Lokomotief nog ongeslagen is werd een ruime overwinning van de thuisploeg verwacht.

Lokomotief start goed. Driepunters van Laurens Yperlaan zorgen voor een 8-2 voorsprong na 2 minuten. Branko Olij en Luke Essenstam domineren inside en vergote daarmee de voorsprong voor hun ploeg. Als Lennart Overdevest in het veld komt schiet hij direct 2 driepunters binnen en lijkt Lokomotief wederom over een tegenstander heen te walsen. Na 7 minuten is de stand 27-13. Dan lijkt de scherpte bij de thuisploeg plotseling verdwenen en komt Racing Beverwijk steeds beter in zijn spel. Vooral Joost Smetsers bezorgt de Rijswijkse verdediging hoofdpijn. Eindstand eerste kwart: 31-21.

In het tweede kwart is Lokomotief geen schim meer van de ploeg die de laatste weken tegenstanders wist te deklasseren. Er wordt te veel voor het afstandsschot gekozen en deze schoten worden slechts sporadisch verzilvert. Ook verdedigend heeft de thuisploeg zijn zaken niet op orde. Er worden te veel penetraties toegestaan en daarmee creeert Beverwijk steeds goede kansen. Beverwijk wint het kwart uiteindelijk met 14-17. Ruststand 47-38.

Ook in het derde kwart kan Lokomotief maar niet echt op gang komen. Het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen is duidelijk, maar komt onvoldoende tot uitdrukking in deze wedstrijd. De Rijswijkers starten nog veelbelovend met driepunters van Willem van der Togt en Lars Jansen, maar daarna vervalt de ploeg toch weer in te individualistisch spel. Racing Beverwijk blijft daardoor in de wedstrijd hangen: 61-46 in de 5de minuut van het derde kwart. Zelfs vrije worpen zijn niet besteed aan Lokomotief en daarmee laat het de kans liggen om de voorsprong verder te vergroten. Eindstand derde kwart: 65-52.

Met nog 4 minuten op de klok is de stand 71-64 en gelooft Racing Beverwijk nog vol in een stunt. Dan vindt aanvoerder Lars Jansen het genoeg en schiet hij zijn ploeg via een aantal driepunters (6 in de wedstrijd) naar een veilige marge. Eindstand: 84-71.

Ondanks het matige spel is de overwinning nooit in gevaar geweest voor de ongeslagen koploper. Volgende week reist de ploeg af naar Utrecht om het op te nemen tegen UBALL dat op een derde plaats staat.

Scores: Lars Jansen 24, Branko Olij 15, Lennart Overdevest 13, Luke Essenstam 12, Willem van der Togt 8, Laurens Yperlaan 6, Jan Driessen 4, Martijn van Noordenne 2


Zo voelt overklast worden | WIN 7

Showcase Lokomotief tegen Punch

Er lijkt geen maat te staan op de thuiswedstrijden van Lokomotief. Punch (uit Delft) dat dit seizoen goed begonnen is met 4 overwinningen en 3 kleine nederlagen tegen hooggeklasseerde ploegen, werd met 110-63 afgedroogd.

In de openingsfase is het vooral Branko Olij die domineert. Aanvallend is hij vaak het eindstation en verdedigend weet hij tegenstander Bart Stolk goed in bedwang te houden. Als ook Luke Essenstam zich met de score gaat bemoeien lopen de Rijswijkers snel weg: 17-6 halverwege het eerste kwart. Dan komt Punch wat terug in de wedstrijd en moet Lokomotief aanvallend naar de juiste opties zoeken: 19-13. Onder aanvoering van Martijn van Noordenne en Kevin Joukes komt Lokomotief in de slotminuten van het kwart wederom tot een aantal goede scores: 26-15.

In het tweede kwart blijft Lokomotief zeer fanatiek verdedigen en kan het diverse steals verzilveren in de fastbreaks. Laurens Yperlaan scoort 5 punten op rij en Lokomotief vergroot de voorsprong met speels gemak. Na een aantal driepunters van Luke Essenstam en Lennart Overdevest heeft de thuisploeg al een voorsprong van 20 punten halverwege het tweede kwart: 43- 22. Lokomotief blijft in een hoog tempo spelen en schiet tegen een bijzonder hoog percentage. Bij de rust heeft de ploeg maar liefst 58 punten gescoord!:58-28.

Aan het begin van het derde kwart lijkt de scherpte even verdwenen bij Lokomotief. Punch profiteert en kan de voorsprong enigszins verkleinen. 64-39. Lokomotief laat minder flitsend basketball zien dan in de eerste helft maar weet uiteindelijk het kwart toch nog te winnen: 76-47.

Het vierde kwart begint goed voor de thuisploeg, een score van Jan Driessen en een driepunter na een goed uitgespeelde aanval luiden het begin in van een bijzonder goed kwart. Als aanvoerder Lars Jansen zich nadrukkelijk laat spreken, walst Lokomotief over de tegenstander heen. Er zijn diverse hoogstandjes te bewonderen zoals een alley-oop dunk voor Ivo de Vreede en een schitterende spinpass van Lars Jansen die knap wordt afgemaakt door Kevin Joukes. Ondanks het gebrek aan spanning vermaakt het publiek zijn dan ook kostelijk. In de laatste seconde weet Punch speler Ivan Filipan een 50 punten nederlaag te voorkomen door een driepunter raak te schieten. Eindstand 110-63.

Met deze overwinning behoudt Lokomotief de koppositie in de promotiedivisie. Komend weekend zal de ploeg niet in actie komen omdat de uitwedstrijd tegen BV Groningen is verplaatst vanwege beker verplichtingen.
Scores: Luke Essenstam 20 ,Lennart Overdevest 20, Branko Olij 16, Lars Jansen 13, Martijn van Noordenne 10, Kevin Joukes 8, Jan Driessen 7, Laurens Yperlaan 7, Ivo de Vreede 6, Steven Bontje 3 en Jeroen Overdevest 3.


Groene Uilen verslagen | WIN 6

Groene Uilen (in Groningen) verslagen: 76-87.

Lokomotief wint in Groningen van Groene Uilen

Lokomotief doet goede zaken door een keurige 76-87 overwinning op Final Four kandidaat Groene Uilen. Daarmee behoudt de ploeg de koppositie in de promotie divisie.
De Rijswijkse formatie kent een uitstekende start in Groningen. Na 3 minuten heeft de ploeg een 6-15 voorsprong genomen. Groene Uilen lijkt wakker geschud en zet flink aan. Met een 11-0 run neemt de thuisploeg het initiatief volledig over en moet Lokomotief doormiddel van een time-out weer proberen het goede spel van de openingsminuten terug te krijgen. Groene Uilen schiet echter met scherp en Lokomotief moet toezien hoe de Groningers de voorsprong vergroten. In de slotfase van het eerste kwart lijkt Lokomotief weer wat beter in zijn spel te komen en kan het de achterstand nog wat verkleinen. Eindstand 1e kwart: 23-19.

In het tweede kwart staat de verdediging van de Rijswijkers veel beter en durft men aanvallend ook weer meer initiatieven te nemen. Mede dankzij driepunters van Lars Jansen, Laurens Yperlaan en Martijn van Noordenne kan Lokomotief een 3-13 run plaatsen: 26- 32. Na twee scores van de uitstekend spelende Branko Olij is de voorsprong ineens 10 punten: 26-36. In de laatste minuten voor de rust is Lokomotief aanvallend wat slordig maar kan het door een prima verdediging de schade beperken en de voorsprong vasthouden tot de rust: 34-41.

In het derde kwart kan Lokomotief verder weglopen bij de Groningers dankzij 2 scores van Jan Driessen en een driepunter van Lars Jansen: 36-48. Als Groene Uilen een aantal aanvallen achter elkaar driepunters raak schiet moet Lokomotief toezien dat de voorsprong slinkt. Lokomotief blijft vooral Branko Olij zoeken en dat levert steeds goede opties op in de aanval. Eindstand 3de kwart: 55-64.

In het laatste kwart voert Groene Uilen de verdedigende druk flink op. Het lijkt erop dat de thuisploeg zijn krachten heeft gespaard voor het slotstuk. Aanvallend is Yannick van der Ark een ware plaag voor de Rijswijkse verdediging. Keer op keer weet hij te scoren en daarmee brengt hij zijn ploeg weer helemaal langszij Lokomotief met nog 5 minuten te spelen: 67-67. Driepunters van Luke Essenstam en Lars Jansen geven de bezoekers weer lucht. Lennart Overdevest weet van der Ark steeds beter te bespelen. Met een aantal goede steals bewijst hij zijn ploeg een grote dienst en wordt het duidelijk dat Lokomotief de winst niet meer uit handen gaat geven. Branko Olij en Luke Essenstam stellen dan ook de winst definitief zeker door de geboden ruimte inside slim uit te spelen. Eindstand 76-87.

Scores: Branko Olij 22, Lars Jansen 20, Luke Essenstam 14, Lennart Overdevest 11, Laurens Yperlaan 7, Jan Driessen 6, Steven Bontje 4, Martijn van Noordenne 3 

Kiprestaurant it is!! Na de wedstrijd overnacht het team op een boot in de haven van Groningen. 


Harlemlakers geen partij | WIN 5

Gemakkelijke avond voor Lokomotief heren 1

Lokomotief had zaterdagavond geen kind aan Harlemlakers en boekte een ruime 108-53 overwinning.

In het eerste kwart heeft Lokomotief even tijd nodig om op gang te komen tegen de nog puntloze debutant in de promotie divisie. De eerste scores zijn nog wel voor de thuisploeg, maar daarna kan Harlemlakers goed bijblijven en is de tussenstand na 5 minuten 12-10. Als Luke Essenstam het veld in komt gaat het beter lopen bij Lokomotief en neemt de ploeg steeds meer afstand van de Amsterdamers. Eindstand eerste kwart 28-11.

Onder aanvoering van de goed spelende Martijn van Noordenne worden mismatches steeds prima uitgespeeld en is het Kevin Joukes die regelmatig kan scoren. Harlemlakers neemt veel driepuntspogingen en schiet in deze fase van de wedstrijd tegen een behoorlijk percentage raak. Lokomotief gaat steeds slordiger spelen en verprutst veel goed uitgespeelde aanvallen. Toch is de ploeg vooral inside heer en meester waardoor de voorsprong langzaam oploopt. Ruststand 51- 29.

Het derde kwart laat vrijwel hetzelfde beeld zien als het tweede kwart. Lokomotief is duidelijk beter, maar speelt slordig en kan daardoor niet echt een groot verschil op het scorebord krijgen. Harlemlakers blijft volharden in het schieten van driepunters maar haalt daarmee niet meer het schotpercentage van het tweede kwart. Bij Lokomotief zijn het vooral de lange mannen Branko Olij en Luke Essenstam die veelvuldig scoren. Eindstand derde kwart 71 – 41.

In het laatste kwart geeft Lokomotief flink gas. De verdedigende druk wordt opgevoerd en dat resulteert in veel balwinsten en fastbreaks. Driepunters van Lennart Overdevest, Martijn van Noordenne en Lars Jansen doen de score flink oplopen. Ook Kevin Joukes doet een stevige duit in het zakje door een aantal spectaucaire scores aan te laten tekenen. Waar Lokomotief hard door blijft gaan lijkt bij Harlemlakers de pijp helemaal leeg.
Eindstand 108-53.

Door deze overwinning blijft Lokomotief ongeslagen koploper in de promotie divisie.

Volgende week gaat Lokomotief op bezoek bij Final Four kandidaat Groene Uilen uit Groningen.
Scores: Branko Olij 20, Luke Essenstam 16, Kevin Joukes 16, Lars Jansen 13, Martijn van Noordenne 10, Lennart Overdevest 9, Jan Driessen 8, Laurens Yperlaan 8, Steven Bontje 6, Ivo de Vreede 2


Grasshoppers knikkert Loko uit de beker

Lokomotief heeft zaterdagavond in Katwijk zijn meerdere moeten erkennen in Grasshoppers, medekoploper in de promotiedivisie. In een zeer fysieke en bij vlagen onsympathieke wedstrijd waren de Katwijkers beter en vooral slimmer dan de Rijswijkers.

De start is voor de bezoekers die via Lennart Overdevest en Lars Jansen een 0-5 voorsprong nemen. Dan valt Lokomotief aanvallend een paar minuten helemaal stil en plaatst Grasshoppers een 10-0 run. Vervolgens neemt Lokomotief het initiatief weer over en pakt een kleine voorsprong aan het einde van het eerste kwart: 17-20.

In het tweede kwart gaat Grasshoppers fysieker spelen en daar hebben de bezoekers duidelijk moeite mee. De thuisploeg weet steeds op een slimme manier aan de aandacht van de scheidsrechters te ontsnappen en bouwt een kleine voorsprong op. Lokomotief zoekt vooral naar manieren om tot goede aanvallen te komen, maar slaagt daarin te weinig, Er ontstaat wat frustratie over fouten die niet gefloten worden, maar Lokomotief moet zelf meer afdwingen in deze fase. Na een gelijk opgaande strijd in het grootste gedeelte van het kwart weet Grasshoppers in het laatste gedeelte een run te plaatsen en daarmee een voorsprong van 10 punten te pakken. In de laatste minuut voor de rust kan Lokomotief de achterstand nog wat verkleinen. Ruststand 39-33.

Lars Jansen opent het derde kwart met een driepunter, maar daarna valt Lokomotief ver terug. Onder aanvoering van vooral Jesper Jobse en Joey Schelvis loopt Grasshoppers steeds verder weg. Vooral Jobse schiet de ene na de andere driepunter raak. Lokomotief probeert in de wedstrijd te blijven door hard te werken, maar de ploeg maakt zowel verdedigend als aanvallend te veel fouten. Tegen het einde van het derde kwart heeft Grasshoppers een comfortabele voorsprong van 20 punten opgebouwd en lijkt de wedstrijd al gespeeld. Eindstand derde kwart: 67- 43.

Lokomotief blijft vechten voor een goed resultaat maar te veel spelers zijn niet in goede doen. Ook de scheidsrechters zijn inmiddels de controle over de wedstrijd volledig kwijt waardoor het meer een gevecht dan een basketball wedstrijd is geworden. Als Grasshoppers een aantal keren slordig met de fullcourt press van Lokomotief omgaat kunnen de Rijswijkers de achterstand nog een beetje dragelijker maken. Grasshoppers pakt uiteindelijk een meer dan verdiende ruime overwinning en mag zich gaan opmaken voor de volgende ronde in de bekercompetitie. Eindstand 91-71

Scores: Lars Jansen 24, Martijn van Noordenne 10, Kevin Joukes 10, Lennart Overdevest 8, Jan Driessen 8, Branko Olij 4, Luke Essenstem 4, Ivo de Vreede 2, Jeroen Overdevest 1


Landslake Lions geen partij | WIN 4

Lokomotief walst over Landslake Lions heen.

Vorig seizoen vochten beide ploegen prachtige duels uit. In 3 van de 4 wedstrijden was Lokomotief de winnaar, maar uiteindelijk plaatste Landslake Lions zich toch ten koste van Lokomotief voor de finale van de promotie divisie.
De kampioen van het vorige seizoen heeft nog slechts 3 spelers over van het succesteam en heeft dus flink wat kwaliteit ingeleverd. Na een weekend zonder wedstrijd was Lokomotief erop gebrand om een goede wedstrijd neer te zetten.
In het eerste kwart loopt de thuisploeg al vroeg weg bij de tegenstander. Vooral het lengtevoordeel wordt goed uitgebuit en veel aanvallen eindigen bij Branko Olij (11 punten in het eerste kwart). Landsmeer speelt met veel passie en probeert in een hoog tempo te spelen. Eindstand 1e kwart 22-11.

Lokomotief probeert met een pressverdediging de tegenstander flink onder druk te zetten, maar loopt tegen veel persoonlijke fouten aan. Toch bouwt Lokomotief de voorsprong gestaag uit en laat de ploeg bij vlagen flitsend basketbal zien. Als een fastbreak eindigt met een dunk van Ivo de Vreede komt het thuispubliek van de banken. Landsmeer kan enigszins in het spoor blijven door heel hard te werken en vooral veel aanvalsrebounds te pakken, maar het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen is duidelijk. Ruststand: 48-26.

Na de pauze voert Lokomotief de verdedigende druk nog wat verder op en loopt het via scores van Martijn van Noordenne en Luke Essenstam verder uit: 54-26. De thuisploeg blijft ondanks de grote voorsprong gedisciplineerd aanvallen en verdedigen en daardoor blijft de wedstrijd het aanzien waard. Publiekslieveling Kevin Joukes is nadrukkelijk aanwezig en scoort er flink op los en dat stemt de supporters meer dan tevreden. Het hoogtepunt van het kwart is een alley-oop pass van Lars Jansen op Steven Bontje die deze knap verzilvert. Eindstand derde kwart: 76-34.

In het vierde kwart blijven Lars Jansen, Branko Olij en Kevin Joukes scoren en lijkt de thuisploeg ondanks de enorme voorsprong niet te verslappen. Vooral aanvoerder Lars Jansen vijzelt zijn puntentotaal flink op en zal uiteindelijk maar liefst 33 punten scoren. Eindstand 113-60. Door deze overwinning blijft Lokomotief nog ongeslagen en deelt het de koppositie met Grasshoppers. Over 2 weken ontmoeten beiden ploegen elkaar in Katwijk.
Scores: Lars Jansen 33, Branko Olij 23, Kevin Joukes, 16, Luke Essenstam 14, Martijn van Noordenne 7, Lennart Overdevest 6, Ivo de Vreede 6, Jan Driessen 4 en Steven Bontje 4.


Game vs Leiden in Leiden | WIN 3

Lokomotief blijft ongeslagen na winst op Leiden 2

Zonder Martijn van Noordenne (werk), Laurens Yperlaan, Willem van der Togt, Wiebe van der Spek (geblesseerd), maar met Ian van Loon en Jeroen Overdevest als invallers boekt Lokomotief een fraaie uitoverwinning op Leiden 2. Lennart Overdevest en Luke Essenstam waren beiden twijfelgevallen, maar konden gelukkig toch spelen. Na een gelijk opgaande openingsfase loopt Lokomotief uit naar 4-12. In het tweede deel van het eerste kwart valt Lokomotief aanvallend vrijwel helemaal stil. Dat biedt de thuisploeg de kans om weer op gelijke hoogte te komen. Eindstand eerste kwart 12-15.

In het tweede kwart missen beide ploegen veel kansen. Er wordt behoorlijk fysiek gespeeld en dat levert veel fouten aan beide kanten op. Een aantal scores van Kevin Joukes zorgen ervoor dat Lokomotief vlak voor rust een kleine voorsprong kan pakken. Ruststand 29-31.

Onder aanvoering van Lars Jansen komen de bezoekers in het derde kwart beter voor de dag en loopt de ploeg uit naar een 35-40 voorsprong halverwege het derde kwart. Een paar minuten later is het zelfs 39-48, In de laatste minuten van dit kwart plaatst Leiden een run en verkleint het de achterstand tot 50-53.

In het vierde kwart is het toch weer Lokomotief dat wegloopt bij de Leidenaren. De goed spelende Lennart Overdevest schiet zijn ploeg naar een 51-58 voorsprong. Een driepunter van Jeroen Overdevest zorgt voor de grootste voorsprong in de wedstrijd 51-61. Leiden probeert zich terug in de wedstrijd te knokken, maar de Rijswijkse verdediging staat inmiddels als een huis en geeft weinig weg. In de laatste minuten van de wedstrijd komt Lokomotief niet meer in gevaar. Luke Essenstam scoort de laatste 4 punten en bepaalt daarmee de eindstand op 63-76.

Scores: Lars Jansen 16, Lennart Overdevest 14, Luke Essenstam 13, Branko Olij 10, Kevin Joukes 9, Jeroen Overdevest 7, Steven Bontje 5, Ivo de Vreede 2


Nieuwkomer Akrides verslagen | WIN 2

Lokomotief verslaat nieuwkomer Akrides in eigen huis.

Na de goede overwinning in Meppel vorige week moest Lokomotief het zaterdagavond opnemen tegen de kampioen van de eerste divisie Akrides uit IJmuiden. Lokomotief start goed en neemt direct een 7-0 voorsprong. De thuisploeg behoudt het hele eerste kwart een comfortabele voorsprong, maar heeft het toch behoorlijk lastig met de tegenstander. Dat is deels de verdienste van de bezoekers die met lef en veel beweging spelen, maar ook deels doordat de thuisploeg scherpte mist. Akrides schakelt halverwege het eerste kwart over naar een zoneverdediging en dat biedt Lennart Overdevest en Willem van der Togt de mogelijkheid om een aantal driepunters te scoren. Eindstand eerste kwart 29-16.

In het tweede kwart speelt de thuisploeg duidelijk onder zijn niveau. Er worden veel eenvoudige kansen gemist en ook verdedigend kan men onvoldoende grip krijgen op de tegenstander. Akrides wint dit kwart met 19-16 en daarmee gaan beide ploegen rusten met een 45-35 stand.

In het derde kwart weet Lokomotief de verdedigende druk goed op te voeren en is de ploeg ook een stuk zorgvuldiger in de aanval. Het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen wordt hierdoor ook duidelijk zichtbaar op het scorebord. Met snel spel en goed uitgespeelde aanvallen vermaakt de Lokomotief het fanatieke thuispubliek met enige regelmaat. Eindstand derde kwart 72- 46.

Ondanks de grote achterstand blijft Akrides gedisciplineerd en fanatiek doorspelen. Lokomotief wisselt flink door in het laatste kwart en boekt uiteindelijk een ruime 90-60 overwinning. Willem van der Togt en Wiebe van der Spek vallen beiden uit met een enkelblessure.

Scores: Lars Jansen 21, Lennart Overdevest 16, Branko Olij 12, Kevin Joukes 11, Luke Essenstam 10, Willem van der Togt 6, Jan Driessen 5, Martijn van Noordenne 4, Steven Bontje 3, Laurens Yperlaan 2.


Winst vs Red Giants | WIN 1

De eerste competitiestrijd van dit seizoen, in Meppel, werd gewonnen met 65-82.


Winstpartij: oefenwedstrijd vs Rotterdam

Op maandag 4 september speelde Lokomotief Heren 1 een oefenwedstrijd tegen Rotterdan H1 (eredivisie).

Het nog team van Rotterdam verliest met 8 punten (60-68) van ons team.