Unieke prestatie: voor de 4e keer op rij kampioen

Vier keer op rij kampioen van de promotiedivisie worden is uniek.

Lokomotief is voor de vierde keer op rij kampioen geworden van de promotiedivisie. Een prestatie van formaat waarin geen enkele andere ploeg ooit is geslaagd. 

In de reguliere competitie had de ploeg uit Rijswijk slechts twee wedstrijden verloren en ook in de halve finale was eenvoudig gewonnen van Cobranova. In de finale wachtte in Uball een geduchte tegenstander die ook een prima seizoen kende. Ondanks het ongelukkige tijdstip kon Lokomotief op zondagavond in Zwolle wederom rekenen op de steun van de fanatieke aanhang die in groten getale waren opgekomen en voor een geweldige sfeer zorgden.

Eerste kwart

Het eerste kwart ging lang gelijk op. Toch is het Lokomotief dat vlak voor het einde van het eerste kwart als eerste een run weet te plaatsen en daarmee een 24-17 voorsprong pakt. Snorri Vignisson, die ook in het eerste kwart al een aantal goede acties had laten zien, schiet zijn ploeg aan het begin van het tweede kwart met een driepunter op een voorsprong van 10 punten: 27-17. Uball probeert aan te haken, maar Lars Jansen weet keer op keer op een slimme manier vrije worpen uit te lokken en deze te verzilveren.

Voorsprong

Na een fraaie score van Philip Metz is de voorsprong van de Rijswijkers opgelopen tot 34-19. Waar Uball aan het begin van de wedstrijd een reboundoverwicht heeft, vooral door veel aanvallende rebounds, is het nu Lokomotief die door een reboundoverwicht veel fastbreaks kan lopen en daardoor de controle over de wedstrijd heeft. Een fraaie dunk van Bart Bijnsdorp zorgt ervoor dat Lokomotief de opgebouwde voorsprong behoudt: 38-24. In de slotminuten van het tweede kwart spelen beide ploegen wat rommelig waardoor er veel balverlies wordt geleden. Met een 43-31 stand zoeken beide ploegen de kleedkamer op. 

Na de rust

Ook na de rust is Lokomotief de betere ploeg. Onder aanvoering van aanvoerder Lars Jansen lopen de Rijswijkers verder uit naar een comfortabele 52-34 voorsprong. Voor Uball is James Rumahloine opgestaan en blijkt hij in deze fase moeilijk af te stoppen. Toch heeft Lokomotief steeds een goed antwoord en weet het de ruime voorsprong te handhaven. Als Uball een run plaatst is het Freek Vos die met een driepunter de Loko-aanhang op de banken krijgt. Wanneer de jonge Martijn van Vliet binnen de lijnen komt weet hij Rumahloine te temmen en houdt hij zich als jonge speler prima staande op dit niveau. 

Missen van vrije worpen

Uball weet vooral van achter de driepuntslijn de schade te beperken, maar mist daarentegen veel vrije worpen waardoor het de achterstand niet echt weet te verkleinen. Aan het einde van het derde kwart heeft Lokomotief de voorsprong verder uitgebreid naar 73-50. In het laatste kwart nemen beide ploegen geen gas terug en blijft de intensiteit hoog. Mede daardoor blijft de wedstrijd tot het einde toe leuk om naar te kijken, al is de wedstrijd niet echt spannend meer. In de laatste minuten schiet Laurens Yperlaan met twee driepunters zijn ploeg naar een 102-79 overwinning en mag Lokomotief zich wederom amateurkampioen van Nederland noemen.

Basketbalgeschiedenis geschreven

 De titel wordt uitgebreid gevierd met de supporters die Lokomotief wederom van zijn beste kant hebben laten zien. Spelers en coaches vallen elkaar in de armen en beseffen dat er wederom basketbalgeschiedenis is geschreven. 

Scores: Lars Jansen 22, Freek Vos 14, Lennart Overdevest 13, Snorri Vignisson 12, Laurens Yperlaan 10, Bart Bijnsdorp 8, Jeroen Overdevest 8, Kevin Joukes 6, Martijn van Vliet 5, Philip Metz 4. Martijn van Noordenne was geblesseerd.