13Martijn van VlietForward0
14Kevin JoukesCenter2

Samenvatting

Lokomotief onderuit in Groningen

Lokomotief is zaterdagavond in Groningen tegen de eerste nederlaag van het seizoen aangelopen. De ploeg ging met 62-53 onderuit tegen de Groningse studentenploeg Groene Uilen. Groene Uilen was eigenlijk gedegradeerd, maar kon op het allerlaatste moment toch nog een plekje in de promotie divisie bemachtigen. De ploeg onderging een metamorfose en heeft onder leiding van de teruggekeerde coach Hans Nieboer duidelijk flink aan kwaliteit gewonnen. Toch heeft Lokomotief de nederlaag grotendeels aan zichzelf te wijten. De ploeg startte slap en ongeconcentreerd en gaf de thuisploeg alle ruimte om in hun spel te komen.

Jeroen Overdevest zorgt aanvallend voor de meeste dreiging in de openingsfase waarin Groene Uilen duidelijk de beter ploeg is. De thuisploeg schakelt razendsnel om van verdediging naar aanval en weet daaruit regelmatig eenvoudig te scoren. Bij Lokomotief wordt Bart Bijnsdorp meer en meer gezocht en daardoor kan Lokomotief nog enigszins bijblijven. Toch loopt Groene Uilen uit naar een 23-16 voorsprong aan het einde van het eerste kwart.

Groene Uilen opent het tweede kwart met een driepunter waardoor de achterstand voor de bezoekers oploopt naar 10 punten. Lokomotief beseft dat het vooral de verdediging moet aanscherpen. Dankzij scores van Bart Bijnsdorp en Philip Metz komen de Rijswijkers terug tot 26-21. Lokomotief lijkt het lek boven te hebben en begint ook aanvallend iets beter te spelen. Na een score van Snorri Vignisson en een driepunter van Jeroen Overdevest komt de ploeg zelfs aan de leiding vlak voor de rust: 28-29. Het slotakkoord van de eerste helft is voor Groene Uilen die de ruststand bepalen op 32-29.

Na de rust blijft Lokomotief tobben in de aanval. De felle verdediging van Groene Uilen, maar ook het slordige spel van Lokomotief zorgen ervoor dat vele aanvallen stranden in gemiste kansen. Door de afwezigheid van Lars Jansen en Freek Vos zijn er ook niet heel veel wisselmogelijkheden en zal de ploeg op de een of andere manier een omslag moeten zien te forceren. Als de achterstand is opgelopen tot 10 punten is het Bart Bijnsdorp die met een aantal goede scores zijn ploeg weer vrijwel naast de thuisploeg brengt: 45-43 aan het einde van het derde kwart.

Maar Groene Uilen is duidelijk niet van plan om de wedstrijd uit handen te geven. Lokomotief verdient deze wedstrijd simpelweg niet te winnen, daarvoor speelt de ploeg te matig en Groene Uilen te goed. Telkens als Lokomotief een lichtpuntje vindt en de achterstand van 10 punten verkleint, weet Groene Uilen het goede antwoord te vinden. En daarmee loopt Lokomotief tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan en wacht het een lange vervelende terugreis naar Rijswijk.

Volgende week ontvangt Lokomotief Attacus, de tegenstander in de finale van het afgelopen seizoen, in de Altis.
Scores: Bart Bijnsdorp 22, Jeroen Overdevest 8, Snorri Vignisson 7, Lennart Overdevest 6, Philip Metz 5, Martijn van Noordenne 3 en Kevin Joukes 2